Megtámadtak egy ENSZ által védett tábort

A Kéksisakos jelenlét ellenére több halálos áldozattal járt dühös fiatalok rajtaütése egy elefántcsontparti táborban.

Legalább heten meghaltak és tizenhárman megsérültek Elefántcsontparton, amikor fiatalok felgyújtottak egy hontalanok által lakott tábort. Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy az ENSZ katonák, akik a közelben állomásoztak, miért nem védték meg a létesítményt.

A világszervezet elítélte a támadást, egyúttal ígéretet tett arra, hogy a térségi feladatokra még több energiát fordít. „Felháborító nemzetközi emberi jogi jogsértés történt” nyilatkozta az ENSZ főtitkár elefántcsontparti különleges megbízottja, Bert Koenders. Arra viszont már nem tért ki, hogy a védelemmel megbízott kéksisakos erők miért nem voltak képesek feladatuk teljesítésére.

Megelőzőleg négy embert gyilkoltak meg múlt hét csütörtökön egy főleg malinke etnikumútartományban, helyi források szerint a fiatalok emiatt vettek revansot az ország nyugati részében fekvő, többnyire guere etnikai összetételű táboron. „Először a bejáratot verték szét, utána gyújtogattak,” nyilatkozta egy biztonsági forrás. Egy korházi dolgozó megerősítette, hogy többen szúrt sérülésekkel érkeztek.

A túlzsúfolt és alulméretezett táborban 5 ezren éltek, akik a tavalyi elnökválasztást követő krízis következtében voltak kénytelenek elmenekülni. A válság akkor robbant ki, amikor a leköszönő Laurent Gbagbo nem volt hajlandó elismerni vereségét a megválasztott Alassane Ouattarának. Míg a malinke etnikum Ouattara-szimpatizánsnak tekinthető, addig a guerék Gbago-pártiak. Elefántcsontpart nyugati része az ország leginstabilabb régiója, részben területi viták, részben etnikai feszültségek miatt.

Pavlovits Máté

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »