Chile beruházási egyezményt kötött Kínával

Chile és Kína újabb kereskedelmi egyezményeket kötött, amelyek értelmében a 2005-ben létrejött szabadkereskedelmi egyezményt kiterjesztik a beruházásokra is. A megállapodásoknak köszönhetően a két fél közötti kereskedelem volumenét három éven belül szeretnék a duplájára növelni.

A megállapodások megkötésére a kínai miniszterelnök, Wen Jiabao latin-amerikai útja alatt került sor. Jiabao akkor Chilén kívül Argentínába, Brazíliába és Uruguayba is ellátogatott, írja a Bilaterals

A kínai miniszterelnök az ENSZ Latin-Amerikai és Karibi térségi Gazdasági Bizottságának (CEPAL, Comisión Económica para América Latina, angolul ECLAC) ülésén is hangot adott annak, hogy a kínai-latin-amerikai kapcsolatokat a továbbiakban is erősíteni kívánja országa.

Chilei részről az elnök, Sebastián Pińera is üdvözölte az utóbbi időben kialakult helyzetet, miszerint Kína manapság Chile legfontosabb gazdasági partnere, megelőzve az Európai Uniót és az Egyesült Államokat is.

Kína legnagyobb mennyiségben a legfontosabb chilei exportcikket, rezet importál, de jelentős még a bor és a lazac importja is. A kínai fél a jövőbeli halliszt-import szélesítését is tervezi.

A chilei elnök elmondta, hogy a kínai miniszterelnökkel együtt feltett szándékuk az ország közötti kereskedelem növelése, a tervek szerint annak megduplázása. Jiabao ehhez azt is hozzátette, hogy mindezt lehetőleg három éven belül szeretnék megvalósítani.

A chilei félnek rendkívül fontosak a kínai beruházások, melyek értéke a 100 millió dollárt is elérik. A chilei beruházások az ázsiai óriás területén azonban ennek a duplájára, 200 millió dollárra tehetők. 

Sándor Nóra

Friss hírek