Kínai halászok estek orosz fogságba

Két kínai halászhajó és legénysége esett az orosz hatóságok fogságába, miután orosz tengeri területen halásztak – jelentette a kínai média szerdán.

Sajtójelentések szerint az orosz parti őrség először figyelmeztető, majd célzott lövéseket adott le az egyik menekülő hajó megállítására. Az eset Oroszország távol-keleti vizein történt, személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

Mindkét halászhajó a kelet-kínai Santung (Shandong) tartomány Vejhaj (Weihai) városából indult útnak, s jelenleg Nahodka kikötőjében horgonyoznak.

A vlagyivosztoki kínai konzulátus megerősítette, hogy az egyiken 17, a másikon 19 halász tartózkodott. A kínai külképviseletet az orosz hatóságok értesítették a történtekről.

A kínai Global Times című angol nyelvű lap online kiadása szerdán beszámol arról, hogy a Japán-tengeren, Oroszország kizárólagos gazdasági övezetében, ott illegálisan tevékenykedő kínai felségjelű halászhajókra lövéseket adtak le. Ezt azonban elfogadhatatlannak nevezte.

A cikk szerint kisebb incidensek gyakran előfordulnak a térségben, s az orosz hatóságok rendszerint a büntetés kifizetése után elengedik a szabálysértőket. A tűzerő alkalmazása ugyanakkor rendkívül durva fellépés – véli a szerkesztőségi cikk, s emlékeztet arra, hogy 2009-ben szintén a Japán-tengeren elsüllyesztettek egy csempészéssel gyanúsított kínai hajót, amelynek legénységéből heten meghaltak.

A kínai halászoknak tisztában kell lenniük a nemzetközi jog szabályaival, s tudniuk kell, mi a teendő, ha egy fegyveres hajó üldözőbe veszi őket. Azzal azonban, hogy egy polgári hajóra a hatóság tüzet nyitott, Oroszország rossz üzenetet küldött – állapítja meg a Global Times.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Még az idei G7 is a Brexitről szól

A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalom ellenőrzésére június végéig türelmi időszak érvényes, London azonban ezt egyoldalúan októberig meghosszabbította. A határvitaként emlegetett ügy meglehetősen komoly súlyú napirendi ponttá vált a G7 délnyugat-angliai csúcstalálkozójának második munkanapján.

Read More »