Szócsaták, kerekasztalok és koncertek Felvidéken és Kárpátalján

Hetedik alkalommal telt meg a krasznahorkai kemping fiatalokkal, miközben idén ünnepelte alapításának 20. évfordulóját a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem. Mind a Gombaszögi Nyári Tábor, mind pedig a felsőszinevéren zajló szabadegyetem idén is rengeteg programmal várta a látogatókat.

A szlovákiai magyar fiataloknak szóló rendezvények sora mintegy 90 évet tud maga mögött, így Gombaszögnek – bárhol is legyen az aktuális helyszín – mindenki számára van üzenete. A szervezők, a Diákhálózat aktivistái által szervezett programban idén sem lehetett csalódni: az MKP és Híd-Most elnökeivel zajló beszélgetést Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkárának hivatalos megnyitóbeszéde követte. Emellett előadást tartott Öllös László, Ablonczy Balázs, Ondrejcsák Róbert volt védelmi államtitkár, Mészáros Alajos EP képviselő és sokan mások.

Felvidéki szópárbaj

Bugár Bélával és Berényi Miklóssal történő beszélgetésben nem kerülték el a forró kását: szóba került a két párt viszonya a magyar kormánnyal, ahol Berényi kiállt a magyar kormány álláspontja mellett, míg Bugár szerint „a labda Magyarországon pattog”: a Híd-Most egyenrangú partnerként kész a kapcsolattartásra – olvashatjuk a Felvidék MA-n.

Esett szó az autonómiáról is: az MKP elnöke szerint mivel az Unió országainak majdnem felében bevett gyakorlat, ez a szlovákiai magyarokat is megilletné. Ennek kapcsán a felvidéki magyarok fogyásának oka is felmerült: ennél a pontnál szinte egyetértve Berényi az identitás megőrzését, míg Bugár a törvény adta lehetőségek ki nem használást emelte ki.

„Intézményeiben él tovább a nemzet”

A kárpátaljai szervezők sem okoztak csalódást: az anyaország és Kárpátalja viszonylatában kulcskérdésnek számító fejlesztési lehetőségek számbavétele után a határ menti kapcsolatok, a magyarok demográfiai helyzete és a határon túli magyar felsőoktatás volt a vitatéma. Intézményeiben élnek tovább a kisebbségbe szorult kárpát-medencei magyar nemzetrészek, fogalmazott Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára – idézi szavait a Kárpátinfo.

Az óvodák integrációbeli kiemelkedő szerepén túl az egységes kárpát-medencei felsőoktatási tér kialakítása a cél a Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, Orosz Judit szerint. A Vajdaságban, Erdélyben és Felvidéken működő intézmények képviselői támogatásukról biztosították az együttműködést és az ismerkedésen túl a megoldáskeresés is megindult a közös problémákra.

Szomszédságpolitika és nemzetpolitika

Németh Zsolt Gombszögön Szlovákia és Magyarország aktuális kapcsolatait elemezte beszédében: az Új Szó beszámolója szerint látványos változás következett be bilaterális tárgyalások hangnemben. A parlamenti államtitkár két témát emelt ki ennek viszonylatában: a határmenti együttműködéseket és a magyar ajkú romák helyzetét.

Az államtitkár, mint a Kárpátaljai Szabadegyetem alapító tagja volt jelen és tartott előadást Szinevéren. A nemzetpolitika kialakításakor figyelembe veendő szempontok közül az egységre való törekvést emelte ki: ezen belül is a tartalmi összetevők egységességét. Kérdésre válaszolva a kárpátaljai helyzet kapcsán kijelentette, hogy UMDSZ-szel, mint a magyarság másik érdekvédelmi szervével, komolyan kell számolni.

Fogy a magyar…

Fontos kiemelni azokat a gombaszögi beszélgetéseket és előadásokat, ahol a felvidékiek mellett más határon túli közösségekből érkező kutatók vagy előadók voltak. Gyurgyík László demográfus és Kiss Tamás, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa a legutóbbi népszámlálás eredményeit hasonlították össze a felvidéki és erdélyi magyarok viszonylatában: bár a fogyás okai és az ebből eredő problémák hasonlóak, a jelenség mértéke igen eltérő.

Ehhez hasonlóan Felsőszinevéren is szóba került a magyarságot sújtó asszimiláció, alacsony születési szám és elvándorlás, amit tendenciák szintjén Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szociológusa, Orosz Örs, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala képviselője, Molnár József és Molnár D. István, a Rákóczi Főiskola tanárai fejtették ki véleményüket. Ukrajnát kivéve minden szomszédos országban tartottak népszámlálást az elmúlt évben – a kárpátaljai magyar közösség nagyságáról csak becslések vannak. A közösség fogyása viszont biztosra vehető – olvashatjuk a Kárpátalja.ma oldalán.

Kikapcsolódás felsőfokon

Az előadásokban, kerekasztal-beszélgetésekben és filmbemutatókban nem merült ki a Gombaszögi Nyári Tábor programja: délelőttönként kézműves foglalkozások, disznótor, foci és egyéb ügyességi versenyek közül lehetett válogatni, míg esténként együtt lehetett énekelni olyan zenekarokkal, mint a Budapest Bár, Nemjuci, Kistehén, Maszkura és a Tücsökraj, Jóvilágvan, és még lehetne sorolni. Aki nem volt szégyenlős, az esetlegesen felgyülemlett stresszt az éjszakai iszapbirkózásban is levezethette. Az idáig is komoly elismeréseket begyűjtő „Nyelvében él a národnostná menšina”, a dél-szlovákiai magyar nyelvhasználat történetét bemutató kiállítást is elvitték a szervezők Gombaszögre. 

A szórakozási lehetőségek Szinevéren is hasonló változatosságot mutattak: táncház, filmvetítés várta a fiatalokat esténként. Fellépett Pál István Szalonna és zenekara, pénteken felavatták a szabadegyetem jubileumára készített kopjafát, melyet Pocsai Vince református lelkész készített, szombaton pedig a résztvevők a Vereckei-hágóra kirándultak és még így sem teljes a sor.

A résztvevők és a szervezők egyaránt elégedetten mentek haza. Rengeteg sajtóvisszhang, új és régi ismeretségek, tanulságos beszélgetések, jólesően kimerítő programok után ismét várjuk a jövő nyarat, és a jövő évi Gombaszöget, Szabadegyetemet. Arra viszont már csak egy hetet kell várni, hogy kezdetét vegye a Tusványos, amelyről a Kitekintő majd élőben jelentkezik.

Kitekintő összeállítás - Zsár Virág

Friss hírek