Német katonai felelősségátadás az afgánoknak

Több mint nyolc évvel az afganisztáni bevetés kezdete után, július tizenegyedikén szerdán a német szövetségi hadsereg átadta a biztonságért való felelősséget a helyi erőknek Kunduz tartományban – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Jó úton vagyunk afelé, hogy 2014 végéig megvalósítsuk a német és nemzetközi csapatok kivonulását”- nyilatkozta Guido Westerwelle (FDP) külügyminiszter. A politikus hozzátette: “A felelősségátadás az Afganisztán-stratégiánk sikerességét mutatja.”

Kunduz város mellett Kunduz tartomány hat körzetéből ötben vették át a biztonsági felügyeletet az afgánok. A nemzetközi védelmi csapatok parancsnoka, Erich Pfeffer és az afgán belügyminiszter, Biszmillah Khán Mohammadi szerint is javult a helyzet a tartományban, és az afgán erők készen állnak továbbra is garantálni a biztonságot.

Az afgán biztonsági erőknek a tervek szerint 2014 végéig az ország egész területén át kell venniük a biztonsági felügyeletet. Külföldi katonák azonban 2014 után is maradnak az országban: a helyi erők kiképzéséhez és a terrorizmus elleni harchoz nyújtanak segítséget.

Cselényi Eszter

Felkapott hírek

Friss hírek

Enyhít Olaszország, de turistáknak még kell a gyorsteszt

Az október végétől bevezetett szigorú óvintézkedéseket további öt tartományban törölték el, így a 20 olasz tartományból már csak nyolcban maradtak jelentőse korlátozások. A külföldről Olaszországba érkező európai uniós állampolgárok számára azonban továbbra is kötelező a belépés előtti 48 órában végzett PCR teszt vagy antigén gyorsteszt.

Read More »