Vallási szokás vagy testi sértés?

Testi sértésnek nyilvánította a kölni tartományi bíróság az újszülött fiúkon végrehajtott körülmetélést egy június végi ítéletében. A beavatkozással a gyerekek önrendelkezési joga sérül, érvel a bíróság. Az Európai Rabbik Konferenciája felháborodottan reagált, és a döntést holokauszt óta a legsúlyosabb támadásnak nevezte a zsidósaág ellen – írja a Tagesspiegel.

Pinchas Goldschmidt, a konferencia elnöke úgy véli, ”a körülmetélés tiltása a zsidó közösség létét kérdőjelezi meg Németországban.” A rabbi egészen radikális kijelentést tett: szerinte ez egy jel kell legyen a zsidók számára, hogy el kell hagynunk az országot.

A Zöldek és az FDP migrációpolitikai képviselője, Serkan Töken törvényt szorgalmaz a körülmetélés engedélyezésére. Annette Schavan (CDU) kormánypárti képviselőként védelmébe vette a zsidó vallási szokást. „Nem szabad, hogy csak az általunk elfogadott szokásokat engedélyezzük” – vallja.

A körülmetélés évezredes zsidó szokás, melyet a nyolc napos fiúgyermeken hajtanak végre a világ számos országában szabadon. Ezáltal emlékeznek arra a szent szövetségre, melyet az Úr Ábrahám prófétával kötött.

Kuzma Csilla

Friss hírek