Területi vita árnyékolja be az ASEAN tárgyalásait

A napokban az ázsiai országok és partnereik Kambodzsában gyűlnek össze a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) újabb konferenciája alkalmából. A külügyminiszteri- és posztminiszteriális találkozók mellett a nagy érdeklődésre számot tartó Regionális Fórumot is megtartják, ahol a térséget érintő összes aktuális és fontos kérdésről tárgyalnak majd. Egyes előrejelzések szerint a konferenciák eredményességét területi viták árnyékolhatják be.

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) és partnerei külügyminiszteri szintű képviselői ezen a héten Kambodzsában gyűlnek össze, hogy megvitassák a régiót érintő aktuális gazdasági, politikai, és biztonsági kérdéseket. A legfontosabb összejövetelnek a hét közepén sorra kerülő ASEAN Regionális Fórum ígérkezik, amelyen egy asztalhoz ülnek az ASEAN-tagállamok, valamint Japán, Kanada, India, Kína, Mongólia, Oroszország, Ausztrália, Új-Zéland, Észak-Korea, Dél-Korea és az Egyesült Államok külügyminiszterei, illetve az Európai Unió képviselője. Várhatóan a Dél-kínai-tenger szigeteinek hovatartozása domináns téma lesz a tárgyalások során.

Középpontban a szigetviták

A szövetség tagállamai szeretnék, ha Kína elfogadná a Dél-kínai-tengerre vonatkozó magatartási kódexet a területet érintő feszültségek fokozódása miatt – írta az AFP hírügynökség. Vietnam és a Fülöp-szigetek egyaránt agresszív fellépéssel vádolta meg Pekinget egyes vitatott hovatartozású szigetekre vonatkozó területi igénye miatt. Kína, Tajvan, a Fülöp-szigetek, Vietnam, Brunei és Malajzia egyaránt igényt formál a Spratly- és Paracel-szigetcsoportok egyes tagjaira, amely környéke szakértők szerint jelentős kőolaj- és földgázlelőhelyeket rejt, valamint az azokat övező tenger mindegyikük számára létfontosságú hajózási útvonal.

Június 21-én Vietnam elfogadott egy nemzeti tengerjogi törvényt, amelyben a vitatott hovatartozású dél-kínai-tengeri szigetcsoportok felett mondja ki szuverenitását és közigazgatási fennhatóságát. A kínai miniszterhelyettes szerint országa vitathatatlan szuverenitással rendelkezik az érintett területek felett, lévén elsőként Peking fedezte fel e három szigetcsoportot, és adott nevet nekik, valamint azóta folyamatosan gyakorolja szuverenitását felettük. A kínai Államtanács röviddel a vietnami esemény után – jelzésértékűen – a szigetcsoportok közigazgatási státuszát megyei szintről a prefektúra szintjére emelte.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy kínai állami olajvállalat bejelentette, hogy kőolaj- és földgázfúrásokba kezd a Dél-kínai-tenger hivatalosan is Kínához tartozó részén. Azonban a kijelölt sáv a vietnami állami olajvállalat szerint 68 kilométernyire benyúlik Vietnam felségterületébe. Korábbi híresztelések szerint mindkét fél harckészültségbe helyezett kisebb csapatokat a sajátjuknak tekintett területek megvédése céljából. Azóta azonban a két ország visszahívta katonáit a térségből.

Az Asia Times hírportál a témával összefüggő elemzése arra enged következtetni, hogy Kína nehéz helyzetben van. Egyrészről határozottnak és erősnek kell mutatkoznia, ha meg akarja szerezni a nyersanyagokban és természeti kincsekben is gazdag Dél-kínai-tengert. Másrészről viszont Peking hosszú távú érdeke a katonai incidens elkerülése, mivel egy előre nem látható kimenetelű katonai konfliktus elrettenthetné az ország szomszédait, akik így az Egyesült Államok felé fordulnának védelemért, de nem tenne jót Kína gazdasági növekedésének sem.

Össztűz Észak-Koreára

A Jonhap dél-koreai hírügynökség értesülései szerint a kétnapos regionális konferencián Dél-Korea külügyminisztere mindent meg fog tenni azért, hogy a jelen lévő kollégái írásbeli támogatásukról biztosítsák az Észak-Korea áprilisi rakétakilövését elítélő ENSZ-nyilatkozatot. A találkozó jelentőségét növeli, hogy Kim Dzsongil észak-koreai diktátor halála óta ez lesz az első nemzetközi fórum, ahol a Koreai-félsziget mindkét országának képviselője részt vesz. Dél-Korea nem tervez kétoldalú tárgyalásokat északi szomszédjával, azonban egy erre vonatkozó meghívást nem fog visszautasítani. Észak-Korea áprilisban rakétakilövést hajtott végre, ami sikertelen volt, de kiváltotta az ENSZ és az Egyesült Államok tiltakozását is. Sokan attól tartanak, hogy ha nem sikerül életet lehelni az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Észak-és Dél Korea, Oroszország és Japán részvételével zajlott, 2007-ben megszakadt hatoldalú tárgyalásokba, Phenjan újabb rakétakilövést vagy atomrobbantást kísérelhet meg.

Pallos Judit

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »