Mennyibe kerül a titkok megőrzése?

A szövetségi kormányzat több mint 11 milliárd dollárt költött titkainak megőrzésére az előző költségvetési évben, ez duplája a tíz évvel ezelőttinek, és csak egy része az összesnek, ugyanis a CIA, NSA és egyéb ügynökségek felmerülő költségei titkosítottak.

John P. Fitzpatrick, az illetékes felügyeleti iroda vezetője kijelentette, hogy a titkosított költségvetéssel rendelkező ügynökségek hozzáadása nem növelné 13 milliárd fölé az összeget. Összehasonlításképpen: ez meghaladja a Környezetvédelmi Ügynökség egész éves büdzséjét.

A titoktartás kiadásai több mint egy évtizede fokozatosan emelkednek, melynek oka részben a terrorizmus elleni programok bővítése 2001 óta, részben pedig a hidegháborús titkok folyamatos védelme.

Mindeközben nyilvános vita alakult a rengeteg kiszivárgott bizalmas kormányzati dokumentum kapcsán (pl. WikiLeaks).  Néhány független szakértő szerint a probléma a besorolási rendszerben rejlik, ugyanis hatalmas mennyiségű jelentéktelen információ terheli le feleslegesen a ráfordításokat, a valóban fontos bizalmas iratok kárára.

Bernáth Márk

Friss hírek