Belaruszba küldenék Janukovicsot

Az új, vitatott ukrán nyelvtörvény ellenzői Viktor Janukovics, ukrán államfőnek hétfőn a 62. születésnapjára egy vonatjegyet küldtek ajándékba – adta hírül az UNIAN. Amennyiben Janukovics aláírja a nyelvtörvényt, a kisebbségi nyelvek regionális státuszt kaphatnak azon közigazgatási egységekben, ahol minimum a lakosság 10 százalékának az adott nyelv az anyanyelve.

A törvényt ellenző aktivisták már július 3. óta tüntetéseket szerveznek Kijevben. A szimbolikus ajándék nem csupán egy vonatjegyet tartalmazott a belarusz faluba, Janukiba, hanem egy bőröndöt is. Az aktivisták úgy hiszik, hogy Janukovics a belarusz etnikumhoz tartozik, hiszen a nagyapja ott született. A bőröndben kösztöntő kártya, egy hamisított belarusz vízum, és egy köny volt az Ukranofóbia alapjai címmel.

A Pravda ukrán napilap arról tudósított, hogy több transzparens is megjelent hétfőn Kijevben, amelyeken a boldog születésnapot feliratot lehetett olvasni és amelyek a volt iraki és líbiai vezetőket, Szaddam Husszeint és Muammar al-Kaddáfit ábrázolták. A napilap értesülései szerint az ellenzéki Demokrata Szövetség készítette elő a háttérben a transzparensek megjelenését.

A bebörtönzött Julia Timosenko, volt miniszterelnök szerint a törvény elfogadása az ukrán nemzeti egységet erőpróba elé állítja, így felszólította támogatóit, hogy vegyenek részt a tüntetéseken. Ezzel szemben Janukovics tábora azt hirdeti, hogy ez a törvény nem ássa alá a homogenitás eszméjét. Az államfő pedig már a 2010-es választási programjában is azt hirdette, hogy az orosz második államnyelvként jelenik majd meg.

Gerő Mária

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »