Fehérben tüntetnek a jogállamért

Fehér viselettel fejezzék ki a jogállamért érzett aggodalmukat az emberek Romániában – javasolta vasárnap egy ellenzéki politikus, miután a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) kezdeményezésére a parlament pénteken felfüggesztette tisztségéből a jobboldalhoz közel álló Traian Basescu államfőt.

A fehér színű öltözetet – inget, sapkát, karszalagot, jelvényt vagy virágot – Cristian Boureanu, az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) alelnöke ajánlotta vasárnap azok figyelmébe, akik úgy érzik, hogy veszélybe került a demokrácia Romániában.

„A fehér és a fekete, az igazság és az igazságtalanság, a jogállam és a jogtiprás háborúzik most egymással Romániában” – magyarázta a fehér viselet jelentését Boureanu.

A PDL politikusának megfogalmazása szerint sokan tehetetlenül szemlélik az országban azt, ahogyan az USL lerohanta az intézményeket, felrúgta a demokratikus elveket és az emberek nem tudják, mit tehetnének ez ellen. Boureanu úgy véli, a fehér viselet azoknak a válasza lehet, akik ki akarják fejezni nemtetszésüket – függetlenül attól, melyik pártnak a szavazói.

„Idén nyáron fehér a viselet” – adta ki a jelszót a PDL alelnöke.

A fehér szín néhány nappal korábban kezdett az ellenzék jelképévé válni, amikor Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök a csütörtök esti bukaresti demonstrációra hívta az embereket. Azt tanácsolta követőinek, jöjjenek fehér viseletben a tüntetésre, mert ez a szín nem köthető egyetlen párthoz sem, és „illően méltóságteljes ahhoz, hogy az ország sorsa iránti polgári felelősségérzetet” kifejezésre juttassa.

Csütörtök este több ezer ember vonult utcára Bukarestben a PDL által rendezett tüntetésen, amelyet a jogállam védelmében, valamint a kormányzó USL „visszaélései és jogsértései” ellen hirdettek meg a szervezők. Ungureanu felhívásának hatására a résztvevők többsége fehér inget viselt.

A román ellenzék alkotmányellenesnek tartja azt, ahogyan az USL három nap alatt kormánypártira cserélte a kétkamarás parlament ellenzéki házelnökeit, új vezetőket állított a közmédiumok élére, leváltotta az ombudsmant, sürgősségi kormányrendelettel megváltoztatta a népszavazási törvényt és leszűkítette az alkotmánybíróság hatáskörét.

A romániai fejlemények láttán több páneurópai intézmény vezetője és az EU számos tagállama fejezte ki aggodalmát a romániai jogállamiság esetleges sérülése miatt.

Victor Ponta miniszterelnök a román ellenzék külföldön folytatott, az országot lejárató „rágalomhadjáratának” tulajdonította péntek esti sajtóértekezletén az európai bírálatokat. A kormányfő a héten Brüsszelbe utazik, és személyesen akarja megnyugtatni az európai intézmények vezetőit, hogy Románia továbbra is elkötelezett az alkotmányosság és demokrácia mellett.

MTI

Friss hírek