Biztos, ami (kisebbségi) biztos

Robert Fico megerősítette, hogy létrehozzák a kisebbségekért és a nyílt társadalomért felelős kormánybiztos posztját – nyilatkozta április végén Bugár Béla, a Most-Híd elnöke.  Bár akkor még nem voltak meg a poszt betöltésének valódi keretei, és a hatáskörök sem voltak véglegesítve, annyit már tudhattunk, feltehetőleg valós jogkörökkel lesz felruházva a kormánybiztos.

Májusban, a tárgyalásokat követően már körvonalazódott az is, hogy a kormánybiztoshoz Rudolf Chmel korábbi kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes hivatalából a kisebbségi kultúra, és a kisebbségi jogok szekciója kerülhet. Bugár azonban elmondta, a kormánybiztosnak nem lesznek olyan jogai, mint a kormányfő-helyettesnek voltak, nem ellenőrizheti például a kisebbségekkel kapcsolatos törvények betartását, és a törvényalkotási folyamatban sem vehet majd részt.  A Híd valós célja az volt, hogy a biztosnak beleszólási joga legyen, és adott esetben figyelmeztethesse a megfelelő szerveket a törvények betartására. Felröppent hírek szerint A. Nagy László lett a kormánybiztosi szék várományosa, ám Bugár ekkor ezt még sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta. Azonban mindenki tisztában volt azzal, hogyha ez megtörténik, akkor nagyot léphet előre a történelem, hiszen a szlovák politikai életben még nem fordult elő, hogy ellenzéki politikus került volna a kormányhivatalba. Természetesen a felröppent hírek igazak voltak, a Híd valóban A. Nagy Lászlót jelölte a posztra, amit Fico el is fogadott.

Többekben felvetődött a kérdés, mitől lesz más bármi is, mi fog változni, hiszen csak a kisebbségi miniszterelnöki-helyettesi poszt szűnik meg, és helyette létrejön a kisebbségi kormánybiztos funkciója, relatíve megtépázott jogkörökkel. Mondhatjuk, hogy ez is valami, hiszen korábban ezt a tisztet egész egyszerűen csak megakarták szüntetni, mindenféle biztos kinevezése nélkül, volt-nincs alapon. Egy valami azonban tény. A poszt Fico és pártja akaratától függ, és abból kifolyólag jön létre, tehát tévhitekbe korai volna ringatni magunkat, hiszen Fico le is szögezte, a kormányprogramot követve a kisebbségi ügyekben a status quo fenntartására törekszenek, tehát szó sincs (egyelőre) előrelépésről, csak elevezgetnek az alacsony vízben.

Júniusra végre konkrét dolgok is szóba kerültek, ilyenek például a biztos jogkörei. A kisebbségi biztos hivatala felügyeli a nyelvtörvény, illetve a kisebbségi nyelvek használatáról szóló jogszabály alkalmazásának körülményeit, és segítséget nyújt azok gyakorlati megvalósítására. Jelentéseket dolgoz ki a kisebbségi nyelvhasználat helyzetéről. A kormánybiztos személyének megnevezését Robert Fico miniszterelnök a Bugár Béla vezette ellenzéki(!) Most-Hídra bízta. A Magyar Kolíció Pártja (MKP) szerint a kormánybiztos csak egy kirakatbábu lesz, egy fogatlan oroszlán, ugyanis hiányolják a jogosultságot az önálló törvényalkotásra, és sérelmezik a túl sok közvetett jogkört.

Mi is az, amit biztosan tudunk?

Azért van ma szükség kisebbségi kormánybiztosra, mert a Fico-kormány megszüntette az ezelőtt ezt a feladatot ellátó miniszterelnök-helyettesi posztot. Szó sincs adományozásról, elvettek valamit, ami megbontotta az állítólag őrizendő status quót, és nagylelkűen visszaadták, más névvel, megcsonkítva. Akkor tulajdonképpen mi az, ami megmaradt? Finanszírozásunk kérem szépen. A. Nagy Lászlónak ugyanis ebben saját hatásköre van, ő rendelkezik efelett. Van még ezen kívül nekünk kisebbségi nyelvtörvényünk, melynek gyakorlati alkalmazásának betartása szintén a biztos feladata. Az azonban teljesen tiszta, hogy a biztos korlátozott jogköreinél fogva nem fog kisebbségi édenkertet varázsolni a felvidéki magyaroknak, mert egyszerűen nincs rá jogosultsága. Valószínűleg nem célszerű, ha álmokba ringatjuk magunkat, a kérdés ugyanis ambivalens érzéseket válthat ki az olvasóból, a helyzet paradoxon mivoltát figyelembe véve. Adtunk is, kaptunk is jelleggel, de azért van valaki, aki képviseli a határon túli magyarokat a szlovák kormányban, meglátjuk, sikerrel-e.

Káldy Xénia

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »