Boko Haram-vezetők a terroristalistán

Az USA terroristákat számon tartó listájára felkerült a Boko Haram vezetője és két al-Kaidához köthető milicista. Washington reméli, hogy így csökken az erőszak Nigériában.

Az USA hivatalosan is terroristákká nyilvánította a nigériai iszlamista milícia, a Boko Haram három vezetőjét. Abubakar Shekau, Abubakar Adam Kambar és Khalid al-Barnawi személyesen is felelősek a Nigéria északi részén, főleg keresztények ellen elkövetett vérengzésekért, amikben az elmúlt tizennyolc hónapban több mint ezer ember lelte halálát. Shekau a Boko Haram vezetője, míg a másik két személy az Al-Kaidához kötethetőek. Maga a szervezet egyébként nem került fel a terrorista szervezetek listájára – adta hírül az Al Jazeera.

Remélik, ezzel a lépéssel csökken majd az erőszak, hiszen a listán való szereplés súlyos következményekkel jár: a számláikat befagyasztják és tranzakcióikat blokkolják, valamint Amerikából nem lehet nekik pénzt utalni, így nehezebbé válik számukra harcok finanszírozása.

Nigériában eközben az elnök, Goodluck Jonathan menesztette a védelmi miniszterét és nemzetbiztonsági tanácsadóját. Hivatalos indoklás nincs, de valószínűleg a Boko Haram által elszabadított erőszak áll a háttérben.

A Boko Haram, mely az Észak-Nigériában beszélt hausza nyelven annyit tesz, mint „a nyugati oktatás bűn”, iszlám szélsőséges csoport, aminek a fő követelése egy iszlám állam létrehozása egész Nigériában. 2009-ben indították el harcukat, amely során keresztény templomokat támadtak meg, keresztény helyieket és a hatóságok képviselőit mészároltak le. Azóta is sorozatosak az általuk elkövetett pokolgépes merényletek, ráadásul újabban öngyilkos támadásokat is bevetnek. A kormány tehetetlenségén felkorbácsolt indulatok miatt a keresztények is rátámadtak mecsetekre, muzulmánok tucatjait megölve, egyre jobban elmérgesítve a vallási ellentéteket.

Jelenleg Shekau a szervezet feje, akiről korábban azt hitték, sikerült megölni. Shekau iszlám teológiát tanult, a 2009-s felkeléskor ő volt a Boko Haram második embere Mohammed Yusuf mögött. Miután Mohammed Yusuf-ot letartóztatása után – hivatalosan szökési kísérlet közben – megölték meg, Shekau a Boko Haram vezetője, aki a fotókon mindig egy AK-47-essel mutatkozik.

Rabb Imre

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »