Ki kellett telepíteni őket

A cseh köztársasági elnök szerint a németek II. világháború utáni kitelepítése Csehszlovákiából logikus befejezése volt a cseh történelem egy tragikus szakaszának.

Václav Klaus erről vasárnap a Prágától északnyugatra fekvő Lezákyban beszélt azon az emlékünnepségen, amelyen megemlékeztek a település nácik általi felégetésének 70. évfordulójáról.

A londoni emigráns cseh kormány által küldött ejtőernyősök 1942. május 27-én Prágában merényletet követtek el Reinhard Heydrich, a nácik által életre hívott és megszállt Cseh-morva Protektorátus helytartója ellen, aki sebeibe belehalt. Ezt követően rendelték el a németek június 10-én Lidice, majd két hét múlva Lezáky teljes megsemmisítését. A lakosokat agyonlőtték, illetve koncentrációs táborba hurcolták.

„Már évek óta azt követelik tőlünk, hogy az általános megbékélés nevében feledjük el a háború borzalmait. Hogy ugyanolyan bűnösnek érezzük magunkat, mint azok, akiknek Lezáky, Lidice és számos más borzalom szárad a lelkükön” – jelentette ki Klaus Lezákyban.

Az államfő szerint „a náci terror és a németek fanatikus ellenállása” tönkretették a csehek és a németek között hosszú idő alatt és nagyon bonyolult módon kialakult bizalmat. Hangsúlyozta, hogy nem igaz az az állítás, amely legutóbb a szudétanémet kitelepítettek szövetségének éves találkozóján is elhangzott, miszerint „Klaus német- és Németország-ellenes” beállítottságú. 

„Erről a helyről szeretném megüzenni nekik (a németeknek), hogy ez nem igaz” – hangsúlyozta Klaus. „Mindössze nem tudom, nem akarom és nem is szabad elfelednem azt, ami nálunk és Európa számos más helyén is a II. világháború idején történt” – fejtette ki a cseh államfő. 

Ugyanakkor nagyra értékelte Joachim Gauck német államfő lépését, aki az évforduló alkalmával Klausnak írt levélében leszögezte: olyan terrorista cselekménynek tartja Lidice és Lezáky teljes elpusztítását a II. világháború idején, amely ma is „mély szomorúsággal és szégyennel” tölti el. Klaus szerint ilyen gesztusra, ilyen magas szinten a németek részéről eddig nem akadt példa.

„Gauck elnök ezzel jelzést adott, hogy a jövőbe vezető utat nem a mindenféle követelések megfogalmazása, hanem a múlt tanulságainak levonása és a szomszédok iránti tisztelet jelenti. Csak egy ilyen út vezetheti a boldogabb jövőbe nemzeteinket” – húzta alá a cseh köztársasági elnök.

MTI / Kokes János

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »