Magyar irodalmi és művészeti karaván kel útra Kárpátalján

Irodalmi és művészeti karaván Kárpátalján címmel szervez négynapos kulturális programsorozatot a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI).

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, több kárpátaljai magyarlakta települést érintő rendezvénysorozat programjának első helyszíne a nagyszőlősi járásban található Tiszapéterfalva, ahol csütörtökön 18 órakor az érdeklődők a helyi képtárban és szabadtéri múzeumban a Nagybányai Képzőművészeti és Kulturális Egyesület képzőművészeivel, valamint erdélyi írókkal találkozhatnak. Este az alkotók részvételével a közeli Tiszabökény község kultúrházában író-olvasó találkozót és felolvasóestet tartanak.

A rendezvénysorozat irodalmi része pénteken Beregszászon, a járási könyvtárban folytatódik író-olvasó találkozóval és a Kárpátalján megjelenő Együtt című irodalmi-művészeti folyóirat legújabb számának bemutatásával. A program keretében az erdélyi és kárpátaljai irodalmárok délután Téglás községben, az ungvári járás központi könyvtárában találkoznak az olvasókkal.

A karaván képzőművész tagjai pénteken Técsőn megkoszorúzzák Hollósy Simon festőművész szobrát, és a művészre emlékező konferenciát tartanak a város református parókiáján, majd felkeresik az alkotó egykori lakóházát és a róla elnevezett református líceumot, valamint találkoznak a helyi magyarság képviselőivel. Ezt követően a program kárpátaljai és erdélyi résztvevői a közeli Visk nagyközség tájházában a helyi magyar értelmiség képviselőivel találkoznak.

Szombaton az irodalmi és művészeti karaván tagjai Nagyszőlősön a járási könyvtárban közös fórumot tartanak, amelynek keretében Révész Imre (1826-1945) életképfestőre, illusztrátorra és Kutlán Istvánra (1894-1969), a Tisza festőjére emlékeznek. Ezután felkeresik Kárpátalja magyar nevezetességeit, köztük a munkácsi várat és a vereckei honfoglalási emlékművet.

A rendezvénysorozat vasárnap a Beregszászhoz közeli Mezőkaszonyban a Kakasfőző és Hagyományőrző Fesztiválon való részvétellel zárul.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek