Egy háromgyerekes anya gyújtotta fel magát

Felgyújtotta magát egy tibeti háromgyerekes anya egy buddhista kolostor mellett a Szecsuan (Sichuan) tartományi Apa (Aba) megyéjében – derül ki csütörtöki hírügynökségi jelentésekből.

A harmincas éveiben járó nő, akinek két lánya és egy fia volt, a helyszínen meghalt – írja a BBC online kiadása. Az eset szerdán történt. Vasárnap egy Kanszu (Gansu) tartományból és egy Csinghajból (Qinghai) érkezett fiatal buddhista szerzetes gyújtotta fel magát Lhászában, egyikük meghalt, a másik súlyos sérüléseket szenvedett.

A kínai fennhatóság miatti és a dalai láma visszatérése melletti önégetési kampány tavaly márciusban kezdődött, s úgy tudni számuk már harminc felett van. Többségük az autonóm területen kívül, a legtöbb a szecsuani Apa megyében történt.

A Szabad Ázsia Rádió arról számolt be, hogy vasárnap óta 600 embert vettek őrizetbe a tibeti székvárosban, a nem a Tibeti Autonóm Területről érkezetteket pedig kiszűrik és hazaküldik. Lhásza utcáin megerősítették a karhatalom jelenlétét, folyamatosak az igazoltatások. Szemtanúk szerint gyakran találkozni poroltókkal közlekedő járőrökkel.

Peking határozott meggyőződése, hogy az önégetők „felbujtói” emigráns szervezetek, illetve a dalai láma körei. A hatóságok állítása szerint olyan bizonyítékok állnak a rendelkezésükre, amelyek szerint a többségükben fiatal szerzetesek közül a kolostori közösségekben olyanokat választanak ki, akik korábban megsértették a fegyelmet, s bűnbocsánatot ígérnek nekik, ha felgyújtják magukat.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »