Újratemetés: Románia csak ügyet csinált

A madridi emigrációban elhunyt Nyírő József székely származású író sírjának felkutatását a Magyar Országgyűlés kezdeményezte, újratemetését az Országgyűlés Hivatala a Székelyudvarhelyért Alapítvánnyal együttműködve szervezi meg. Az író hamvait szerdán ravatalozták fel Budapesten, majd innen a csíksomylói búcsúra tartó Boldogasszony zarándokvonattal együtt egy kegyeleti kocsiban érkezett volna Romániába. A román hatóságok azonban nem támogatják az újratemetést, a kérdés egyre inkább politikai síkra terelődik.

A román vétó

A pünkösd vasárnap újratemetni kívánt magyar író hamvainak Romániába szállítására a román vasút nem adott engedélyt, a román kormány pedig az újratemetéssel szembeni egyet nem értésének adott hangot. Mint ismeretes, a múlt hét folyamán a román külügyminisztérium bekérette Magyarország romániai nagykövetét Németh Zsoltnak az új román kormány kisebbségpolitikáját érintő bírálata és Nyírő József újratemetése miatt. Füzes Oszkár misszióvezető távollétében Balázs Ádám ideiglenes ügyvivő közölte a román féllel, hogy Nyírő József újratemetése kegyeleti és kulturális esemény, politikától mentesen.

Csak a zarándokok utaznak vonattal

A román hatóságok döntéseinek következtében a csütörtök hajnalban Boldogasszony zarándokvonat a „székely apostol” hamvai nélkül indult útjára. Székely János püspök, a vonat elindulásakor a következőket mondta:  „bármi is történt a múltban és a jelenben, beleértve a román kormány kisebbségellenes lépéseit is, Jézus parancsa mindig az, hogy az átokra áldással kell válaszolni. Sajnos a történelemben mindig jelen vannak a negatív erők is, és ezt nagyon szomorú és keserű látni, hogy akár egy elhunyttal szemben is szinte kegyetlen módon ez érvényesül”.

Keresik a hamvakat

Az Országgyűlés Hivatala a mai napon bejelentette, hogy még szerdán elhamvasztották Nyirő József író holttestét Csömörön. A román jogszabályok szerint ilyen formában engedély nélkül is be lehet majd vinni Románia területére, hiszen a jogszabály csak holttest beviteléhez írja elő a konzuli engedélyt. Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs felelőse közölte: úgy látják, hogy a temetés lebonyolítása most már se román, se magyar törvényekbe nem ütközik.

Lukács továbbá elmondta, hogy Székelyudvarhelyen kiadták a temetéshez szükséges anyakönyvi bizonylatot is. A bizonylatot kiállító hivatalnokokat ezután berendelték a román rendőrségre – mondta. Lukács szerint a román rendőrök csütörtökön ötször jelentek meg a székelyudvarhelyi plébánián is, pénteken pedig már diplomáciai rendszámmal rendelkező autókat is átvizsgáltak a a környéken. Lukács ismertetése szerint Korond közelében megállították a Nyirő-újratemetés országgyűlési hivatali megbízottjának Fráter Olivérnek az autóját, és fél órán keresztül vizsgálták civil ruhás rendőrök, akik konkrétan rá is kérdeztek, hogy ő szállítja-e Nyirő József hamvait az újratemetésre.

Az Országgyűlési Hivatal véleményének ismeretében viszont már nem érthető, hogy milyen alapon szeretnék eltulajdonítani a székely apostol hamvait a román hatóságok. 

Duplán feszülő viszony

Az újratemetés ténye, illetve annak időzítése eléggé feszíti a román-magyar viszont, viszont úgy tűnik, hogy ez nem csak ebben a konstellációban okoz feszültséget. A közelmúlt eseményei bizonyítják, hogy a romániai magyar politikai életben is feszültségeket okoz, hiszen Frunda György, az RMDSZ szenátora szerdán egy televíziós műsorban helytelenítette Nyírő József újratemetését, hozzátéve, azzal sem ért egyet, hogy a románok még a mai napig háborús bűnősként vagy fasiszta nézeteket valló íróként állítják be Nyírőt. Frunda szerint „Nyírőt művei miatt nem lehet elfelejteni, és az a tény, hogy fasiszta volt, nem változtat írói nagyságán”. A kérdéshez hozzá tartozik az is, hogy az Országgyűlés Hivatala egy korábbi állásfoglalásában már kitért arra, hogy Bunta Levente, Székelyudvarhely RMDSZ-es polgármestere és társai nem a magyar álláspontot támogatják az újratemetés kérdésében. Az utóbbi napokban olvashatóak olyan nézetek is, melyek szerint az író újratemetése akár kampányfogás is lehet, és valószínűleg nem csak a román pártok körében.

Ki is volt Nyírő József?

A magyar írót sokan Tamási Áronhoz hasonlították, korai művei legalábbis nagy írói tehetséget láttattak benne. Későbbi munkássága azonban nem feltétlenül tehetséges, hanem inkább politikai eszméirt tükrözték. Nyírő 1889-ben született Székelyzsomboron. Római katolikus neveltetésben részesült, a gimnázium elvégzése után ő maga is a papi hivatást választotta. Erdély Romániához csatolása azonban törést jelentett papi munkájában: kilépett az egyházból, megnősült és három gyermeke született, majd újságíróként kezdett tevékenykedni és ezekben az években születnek meg első novellái is.

1928-tól az Erdélyi Helikon munkatára lesz, majd csatlakozik a Benedek Elek köré tömörülő székely írócsoporthoz. Munkái Magyarországon is híressé teszik őt és nagy írói tehetséget látnak benne. Jézusfaragó ember címmel jelennek meg első novellái, melyben az olvasó új, eredeti és eddig ismeretlen képet látott kirajzolódni Nyírő tollán keresztül. Következő műve, az Isten igájában egy önéletrajzi elemekkel tűzdelt mű, mely szintén nagy sikert aratott. Nyírő Tamási Ábeléhez hasonlóan megalkotta Uz Bence kalandjait, melyben kibontakozik az író nép iránti szeretete és tisztelete. Az idő előrehaladtával azonban Nyírő gondolatvilágában megjelenik a szélsőségesség. Nyírő részt vett a soproni parlamentben, majd 1945 után Németországban élt. 1950-ben Madrid közelébe költözött és itt élt egészen haláláig.

Nem csak politikai eszméi, hanem írói munkásságát és magánéletét tekintve is ellentmondásos személyiség. Természetszeretete, székely humora, érzékeny lélekábrázolása akár Tamási Áron „vetélytársává” is tehette volna. Szélsőséges nézetei spanyolországi tartózkodása alatt íródott munkáin is tükröződtek. Művei, írói zsenialitása azonban kétségtelenül egy olyan örökség, melyet nem szabad a kukába hajítani. Hazaszállítása már többször felvetődött, azonban pénzhiány vagy más okok miatt eddig mindig meghiúsult.

Írószövetségi vélemény

A Magyar Írószövetség az újratemetés alkalmából rendezett konferenciát a héten szerdán, ahol Nyarő József író munkásságának bemutatása és méltatása volt az elsődleges cél. Ennek ellenére a neves előadók közül szinte senki nem állta meg, hogy reagáljon az újratemetés kapcsán kirobbant heves vitákra. A felszólalok soraiban találhattuk többek között Pomogáts Béla irodalomtörténészt, Mács József felvidéki magyar írót, Medvigy Endre irodalomkutatót vagy éppen Lakatos Mihály székelyföldi drámaírót.

Mi várható?

Az író műveit a kommunizmus ideje alatt nem csak Romániában, de Magyarországon is tilos volt olvasni. A román kommunista kultúrpolitika által háborús bűnösnek kimondott Nyírő még a mai napig ebben a kontextusban él a román köztudatban, holott hivatalosan nem lett soha azzá nyilvánítva.

Nagyon szomorú, hogy a romániai önkormányzati választások kampányában az író újratemetésének kérdése sem tudta elkerülni azt, hogy ne váljék a kampány részévé vagy akár eszközévé. Illetve sajnálatos módon a magyar-magyar konfliktus nyomai is kiolvashatók az események fonalából..

A szervezők szerint vasárnap 10:30-tól lesz kapunyitás a székelyudvarhelyi Papkertnél, a szertartás délben kezdődik majd. Az újratemetés helyszíne magánterület, és a szervezők bíznak abban, hogy ez megvédheti és megőrízheti a szertartás méltóságát. 

Az addig hátralévő pár nap eseménye mindeképp meghatározó lesz és valószínűleg rányomja majd bélyegét a magyar-román politikai és a diplomáciai viszonyokra is. Továbbá az is kiderül, hogy a román fél milyen módon tűri el az újratemetést…

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »