Alkotmánybíróságon támadják meg a választási törvényt

Románia – A két hete ellenzékbe került Demokrata Liberális Párt (PDL) az Alkotmánybíróságon támadja meg a kedden elfogadott választási törvényt.

A Szociálliberális Unió (USL) felhasználva friss parlamenti többségét úgy módosította a választási rendszert, hogy a honatyák ezentúl kizárólag egyéni választókörzetből, egyetlen fordulóban juthatnak a parlamentben, amennyiben megszerezték a körzetükben leadott voksok egyszerű többségét.

Azokban a megyékben, ahol egy adott nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 7 százalékot, az új rendszer eggyel több parlamenti mandátumot biztosít, amit az illető kisebbség legtöbb szavazatot gyűjtött képviselője nyer el. A törvénymódosítás eltörölte az eddigi 5 százalékos választási küszöböt is.

“A PDL azért nem szavazta meg ezt a törvényt, mert tiszteletben tartja a román állampolgárok szuverén akaratát, amit 2009-ben népszavazáson kinyilvánítottak. A PDL tiszteletben tartja annak a 7,7 millió románnak az akaratát, akik arra szavaztak, hogy a parlament tagjainak száma 300 főre csökkenjen” – jelentette ki kedden Sulfina Barbu képviselő.

A PDL módosításában 300-ra csökkentette volna a honatyák számát, amit a jogi bizottság elfogadott,  az USL-szövetség azonban a plénumban elutasította.

Az RMDSZ és a civil szervezetek is bírálják az így kialakult választási rendszert, mivel álláspontjuk szerint az nem nyújt kellő reprezentativitást a nemzeti kisebbségeknek és a különböző szociális csoportoknak, viszont a nagyobb pártoknak a megszerzett szavazatok arányánál nagyobb parlamenti képviseletet biztosít.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »