Ma indul a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje

Szerdán indul a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje a budapesti Thália Színházban: az előadássorozat hat napja alatt nyolc társulat három nagyszínpadi és öt stúdióprodukciójára várják a közönséget a Nagymező utcai teátrumban.

A szemle lehetőséget teremt arra, hogy a magyarországi közönség néhány nap alatt egy helyszínen ismerje meg a határon túli magyar színjátszás értékeit, emellett a rendezvény szakmai találkozóra is alkalmat ad.

A Határon Túli Magyar Színházak Szemléje a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A velencei kalmár című produkciójával indul május 9-én, 10-én a Kárpátaljai Megyei Magyar Színház Tóték, 11-én pedig a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Chioggiai csetepaté című előadását láthatja a közönség a nagyszínpadon.

Május 12-én az Új Stúdióban a Komáromi Jókai Színház Tetemre hívás című előadói estje, az Arizona Stúdióban pedig az Aradi Kamaraszínház Petri György estje látható. Másnap az Új Stúdió a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának (Egy)mással, míg az Arizona Stúdió a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Arany-légy című produkciójának ad helyet.

A szemle zárónapján, május 14-én a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház De mi lett a nővel? című előadását láthatja a budapesti közönség.

A május 9. és 14. között a Thália Színház három játszóhelyén zajló szemle előadásaira olcsóbb bérleteket és jegyeket kínál a teátrum annak érdekében, hogy minél többen láthassák a határon túli színházak produkcióit. A Határon Túli Magyar Színházak Szemléje különböző előadásait – két-két nagyszínpadi vagy öt stúdió-produkciót – magukba foglaló bérletek egységesen 4500 forintba kerülnek.

A kulturális seregszemléről – a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Thália Színház között januárban aláírt megállapodás alapján – a közszolgálati csatornák is folyamatosan beszámolnak. A Kultúrkör szerdától jövő hétfőig minden adását a Thália Színház és az MTVA közös Látvány Rádióstúdiójából közvetíti (MR1-Kossuth Rádió 21.04). A nap történetei című műsor szerdán és csütörtökön foglalkozik a fesztivállal (MR1-Kossuth Rádió 22.30). A Dunán és a Duna Worldön látható Kultikon adásai e héten szintén nyomon követik a Szemlét.

A kulturális fesztiválról a szerdai Kárpát Expressz is beszámol (Duna – 7.00, Duna World – 16.50), a műsor vendége Lantos Anikó, a Határon Túli Magyar Színházi Szemle fesztiváligazgatója.

A Komáromi Jókai Színház Arany János: Tetemre hívás című előadói estjét és az Aradi Kamaraszínház Petri György-estjét az MTVA rögzíti.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »