Újabb fordulatok a vak kínai aktivista ügyében

Csen Kuang-cseng  (Chen Guangcheng) vak kínai emberi jogi aktivistát szökése során elszenvedett sérülései miatt a pekingi amerikai nagykövetségről egy helyi kórházba szállították, a legújabb fejlemények szerint pedig hamarosan családjával együtt az Amerikai Egyesült Államokba távozhat.

A néhány hete házi őrizetéből megszökött és a pekingi amerikai nagykövetségen menedékjogot kért vak emberi jogi aktivista, Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng) ügye tovább bonyolódik. Az autodidakta jogi szakértő menekülése után hat napot töltött amerikai védelem alatt. További sorsa egyelőre kétséges, hiszen annak ellenére, hogy a kínai hatóságok elvben engedélyezték, hogy az Amerikai Egyesült Államokba távozzon, azt még nem lehet tudni, hogy erre ténylegesen mikor kerülhet sor.

Csent néhány napja a szökés során szerzett súlyos sérülései miatt az amerikai nagykövetségről egy pekingi kórházba szállították. A kínai hatóságok ellátásának feltételeként szabták, hogy támogatói és segítői nem látogathatják meg őt, az amerikai nagykövetség képviselőivel pedig csak telefonon tarthatja a kapcsolatot. Habár a kórházban találkozhatott feleségével és gyermekeivel, az aktivista aggodalmát fejezte ki családtagjai miatt, akik még mindig a Santung (Shandong) tartománybeli Tungsigu (Dongshigu) településen tartózkodnak. Csen a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy otthonát ugyan már elhagyták az őrök, de a falu még mindig rendőri megfigyelés alatt áll. Korábban azt mondta, semmiképp sem szeretné elhagyni Kínát, azonban a családja elleni fenyegetések miatt a legújabb nyilatkozatai szerint már nem érzi magát biztonságban hazájában, és az Egyesült Államokba akar távozni.

A helyi állami sajtó Csen az amerikaiak „eszközének” nevezte, a kínai lapok szerint az Egyesült Államok Csen felhasználásával a Kommunista Párt vezetésében akart felfordulás kelteni. Az aktivistát segítő amerikai nagykövetet „hátizsákos bajkeverőként emlegették” a helyi lapok – amelyek hangneme a Wall Street Journal kommentárja szerint a kulturális forradalom emlékét idézte.

A komoly diplomáciai vihart kavaró eset megoldásaként a kínai hatóságok végül előreláthatólag engedélyezni fogják, hogy az aktivista elhagyja az országot. A legutóbbi hírek szerint a két ország még tárgyalás alatt lévő egyezménye alapján lehetősége nyílhat feleségével és két gyermekével együtt a tengerentúlra költözni, ahol a New York-i Egyetem meghívásának eleget téve jogi tanulmányokat folytathatna. A hírekre Csen a következőképpen reagált: „Miután a kínai kormány megígérte, hogy biztosítani fogja az alkotmányosan előírt jogaimat, szabadságomat és biztonságomat, úgy érzem, teljesíteni is fogják kötelezettségüket, hiszen így szól a két ország közötti egyezmény”. A kórház segítségével Csen már benyújtotta útlevélkérelmét a kínai hatóságokhoz, azonban egyelőre még nem kapott visszajelzést az eljárás fejleményeit illetően.

A kínai hatóságok emberi jogok ellen elkövetett vétségei miatti nyílt felszólalása okán a negyvenéves Csen az elmúlt hét év nagy részét börtönben és házi őrizetben töltötte. Csen azzal vívta ki a kínai hatóságok haragját, hogy lakóhelyén, a keleti Santung tartomány falvaiban felszólalt az „egy gyermek politika” betartása érdekében kötelezően elvégzett abortuszok és sterilizálások ellen. Vele együtt családját is bezárták, az őrök pedig állítólag többször bántalmazták és kegyetlen bánásmódban részesítették őket.

Április végén egy őt támogató, barátokból és aktivistákból álló hálózat segítségével sikerült megszöknie a házi őrizetből, majd a pekingi amerikai nagykövetségen kért menedéket. Az eset nem kis feszültséget okozott az amerikai–kínai kapcsolatokban, különösen amiatt, hogy Csen szökése néhány nappal az éves USA–Kína stratégiai és gazdasági párbeszéd előtt történt, amelyen részt vett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Timothy Geithner pénzügyminiszter is.

Palócz Eszter

Friss hírek