Három az orosz igazság

Az Oroszországi Föderáció elnökválasztási törvényeinek megfelelően a márciusi választások hivatalos kihirdetése után harminc nappal Vlagyimir Putyint  hétfőn délben harmadjára is beiktatták államfői tisztégébe. A 2008-as alkotmánymódosításnak köszönhetően az eddigiektől eltérően azonban nem négy, hanem minimum hat, de lehet, hogy tizenkét évig fogja betölteni az elnöki posztot. A nagyszabású ceremóniát hat tévécsatornán is figyelemmel követhették a nézők, kétszer annyin, mint amennyi négy évvel ezelőtt Medvegyev beiktatását közvetítette élőben.

A Nagy-Kreml palotában és annak udvarán zajló hatalmas ünnepség illusztris vendégserege körülbelül 3000 főt számlált, közöttük igen magas rangú tisztviselőkkel, politikusokkal és hírességekkel. A megjelenés az elnöki protokoll szerint kötelező a kormány tagjainak, a Duma és a Szövetségi Tanács küldötteinek, az Alkotmánybíróság bíráinak is. A meghívott vendégek soraiban láthattuk többek között Mihail Gorbacsovot, Silvio Berlusconit és Gerhard Schrödert, az első sorban pedig ott álltak Oroszország eddig elnökeinek a feleségei: Naina Jelcina,  Ljudmilla Putyina és Szvetlana Medvegyeva.

A meghívottak között volt Ivan Urgant orosz showman is, aki nagy port kavart a blogvilágban azzal, hogy feltöltötte a Twitterre a meghívójának fényképét. Ugyanis – ahogy arra a segodnya.ua internetes hírportál is rámutat – a meghívókat hibásan nyomtatták ki, s készítőinek elkerülte a figyelmét, hogy az egyik mondatban még nagybetűvel írták az „Önt”, lejjebb pedig már kisbetűvel szólítják meg a vendéget: „Meghívjuk Önt az Oroszországi Föderáció elnökének beiktatási ceremóniájára…” Majd: „Örülnénk az ön jelenlétének ezen a történelmi eseményen…” A „történelmi esemény” szponzorainak logói, melyek a meghívó alján láthatóak szintén heves vitákra inspirálták a bloggereket.

A hat tévécsatorna élő közvetítése mellett három rádióadón és a youtube-on végignézhették az érdeklődők a ceremóniát. Ráadásul idén nemcsak 11.40-től 12.30-ig magát a ceremóniát lehetett nézni, hanem több csatorna is készült külön műsorokkal, információkkal az előkészületekről és háttérmunkákról, különböző politológusokkal és szakértőkkel készült riportokkal.  Putyin sajtófőnöke, Dmitrij Peszkov a Kommerszantnak adott interjújában elmondta, hogy a csatornák maguk döntöttek úgy, hogy közvetíteni szeretnék az eseményeket.

A beiktatási ünnepség a hagyományokhoz hűen ugyanúgy és ugyanott zajlott, mint a korábbi három. Az elnöki konvoj motoros felvezetéssel a Szpasszkij-kapun (melyet csak a legfontosabb, legnagyobb eseményeken nyitnak ki) keresztül érkezett meg  a kremli udvarra. Idén Putyin egy ugyanolyan Mercedes Pullmanon érkezett, mint 2008-ban Dmitrij Medvegyev – írja a RIA orosz hírügynökség. Miután a megválasztott elnök az udvaron meghallgatta a Kreml kommendánsának a jelentését, a György- és Sándor-termeken áthaladva megérkezett a cárok egykori tróntermébe, a pompás, aranydíszítéstől csillogó András-terembe. A zenei aláfestésről a Szövetségi Biztonsági Szolgálat zenekara gondoskodott Csajkovszkij ünnepi indulójával.

Az András-teremben felállított pódiumon Dmitrij Medvegyev jelenlegi államfő, Valerij Zorkin, az Alkotmánybíróság elnöke és a Szövetségi Gyűlés két kamarájának (az Állami Dumának és a Szövetségi Tanácsnak) az elnökei várták a leendő elnököt.

Örülök, hogy ma Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin lesz az elnök – hiszen ő egy tapasztalt ember és erős vezető, akit az orosz emberek nagy többsége támogat. Sok sikert kívánok neki, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak Oroszország államfőjeként a  mi országunkért, a mi népünkért végzett munkájában.” – köszöntötte Medvegyev.

Az elnöki eskü letétele ismét az (egyébként az elnöki könyvtárban őrzött) Alkotmány példányára helyezett jobb kézzel és az Alkotmánybíróság elnökének a felkérésére történt meg:

Esküszöm, hogy az Oroszországi Föderáció elnökeként tisztelni és védeni fogom az emberek jogait és szabadságát, óvni a szuverenitást és a függetlenséget, az állam biztonságát és egységét, és hűen szolgálni a népet.” – hangzott az eskü, mely után az Alkotmánybíróság elnöke, Valerij Zorkin bejelentette Oroszország új államfőjét.

Ebben a pillanatban csendültek fel Oroszország himnuszának hangjai az FSZO zenekarának előadásában. A ceremónia zenei kíséretében részt vett még az Akadémiai Nagykórus „A kórusi ének mestereinek” a női együttese, illetve a világhírű Orosz Hadsereg Akadémiai Alekszandrov ének- és tánckara is. Ez utóbbi művészcsoport nevét alapítójáról, a szovjet/orosz himnusz szerzőjéről, Alekszandr Alekszandrovról kapta, június 5-én pedig a magyar közönség is megcsodálhatja a világ egyik legjobb férfikórusának előadását a Budapest Sportarénában.

Első elnöki beszédében Putyin elődje, Medvegyev érdemeire hívta fel a figyelmet, aki biztosította a folytonosságot és az ország fejlődését. Majd arról beszélt, hogy az elkövetkező néhány év határozza meg Oroszország sorsának elkövetkező évtizedeit, hogy Oroszország sikereinek záloga a demokrácia, az alkotmányos jogok és az állampolgárok szabadságának megerősítése.

Ezután a Katedrális téren áthaladva a Nagy-Kreml Palota udvarán felállított tribünhöz érkezett a régi-új elnök, melyről, mint a hadsereg főparancsnoka, fogadta az elnöki ezred tisztelgését: 31 ágyúdörrenés hasít a levegőbe, mely a legnagyobb katonai tiszteletadást jelenti. 2008-ban Medvegyev beiktatási ünnepségén 30 dörrenés hallatszott. A seregszemle után Putyin átvette az „atombőröndöt”, mely az orosz hadászati atomfegyverzetet indító berendezés kulcsát tartalmazza. A hagyományoknak megfelelően jelen volt a védelmi miniszter, Anatolij Szergyukov is, hiszen az 1983 óta létező „atombőröndből” egy a vezérkari főnöknél van, egy pedig a védelmi miniszternél.

A beiktatási ceremónia utolsó hivatalos állomása az Angyali üdvözlet-székesegyház (Blagovescsenszkij-székesegyház) volt, ahova az államfő a feleségével érkezett és ahol Kirill pátriárka Isten áldását kérte, hogy az új elnök helyesen kormányozza a Hazát, hogy adjon neki bölcsességet és józan észt, a népnek pedig csendes és békés életért fohaszkodott.

Okos Tímea

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »