Képtelenek kormányt alakítani Görögországban

Képtelen koalíciós kormányt alakítani a vasárnapi görög választások legtöbb szavazatot szerző pártja, az Új Demokrácia, mondta Antonisz Szamarasz pártvezető, aki egyben vissza is adta mandátumát. Így a második helyen végzett Sirizia radikális baloldali párt alakíthat kormányt, amennyiben sikerül koalíciót kötve többséget szereznie. Amennyiben május 17-ig egyik pártnak sem sikerül kormányt alakítani, úgy második fordulóra kerül sor. A Sirizia vélhetően nem tenne eleget a nemzetközi szervezetek által szabott költségvetési konszolidációnak, így Görögország nem tudná lehívni a mentőcsomag további részleteit, mely nélkül csődöt jelentene az ország.

A hír, hogy az Új Demokrácia nem tudott kormányt alakítani, bár nem meglepetés, de mindenképpen negatív a piacok számára. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a legtöbb európai nagybank már leírta görög kitettségének jelentős részét, így a csőd csak kismértékben rázná meg a piacokat. A fertőzési hatás jelentősebb, hiszen a fizetésképtelenség konkrét bejelentése a nagyobb problémás országok, Spanyolország, Olaszország kamatszintjét tovább emelheti, így fenntarthatatlanná válhat adósságállományuk refinanszírozása.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »