Korodi Attila: le kell állítani Verespatakot

A verespataki bányaprojekt engedélyezési eljárásának leállítását javasolják a környezetvédelmi tárca jogászai – közölte tegnap a Mediafax hírügynökséggel Korodi Attila, az ügyvivőként működő, leváltott Ungureanu-kabinet környezetvédelmi minisztere.

A tárcavezető a minisztérium jogi osztályától és a tárca által rendszeresen foglalkoztatott ügyvédi irodától kért szakvéleményt: milyen jogi következményekkel jár a Fehér megyei táblabíróság ítélete, ami egy hónapja érvénytelenítette a verespataki beruházó számára kibocsátott önkormányzati területrendezési terveket.

A bíróság azért semmisítette meg a területrendezési tervet elfogadó önkormányzati határozatot, mert az azt megszavazó önkormányzati képviselők közül többen a beruházóval álltak szerződéses viszonyban, ami összeférhetetlen.

A jogászok jelentése szerint az engedélyeztetési eljárást le kell állítani, amíg a beruházó nem tud felmutatni érvényes területrendezési dokumentumot.

A bányát megnyitni tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) szerint a bírósági határozatnak nincs semmi köze az engedélyezési folyamathoz. A beruházó értelmezésében az ítélet csak az önkormányzatban lebonyolított szavazás procedúrájára vonatkozik, így az engedélyezési folyamatot nincs miért leállítani.

Korodi Attila azt mondta: egy leváltott kabinet minisztereként csak annyit tehet, hogy utódja figyelmébe ajánlja a jogi szakjelentést, döntenie már az új kormánynak kell.

Traian Băsescu államfő több ízben sürgette a bányaprojekt engedélyezési eljárásának lezárását. Nyilvános állásfoglalása ellen a környezetvédő szervezetek áprilisban spontán tüntetést rendeztek Bukarestben.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »