Az al-Kaida elengedte jemeni foglyait

Több tucat fegyveres túszt engedett szabadon a hétvégén az al-Kaida jemeni szárnya több hetes rabságuk után. A foglyokat „Isten kedvéért valamint a katonák hozzátartozóinak kérésére és a törzsi tárgyalásokra” válaszul engedték el – tudta meg a Gulf News hírügynökség.

A rövid átadási ceremónián a rokonokon kívül riporterek és emberi jogi aktivisták is jelen voltak. Egy helyi újságíró nyilatkozata szerint közvetítők és szabadon engedett katonák mondtak beszédet az esemény folyamán. A túszokat az elmúlt hónapban ejtették, amikor is az al-Kaida fegyveresei támadást indítottak Abyan tartomány egyik katonai támaszpontja ellen. Az összetűzésben legalább kétszáz katona vesztette életét. Múlt héten a szervezet kijelentette, hogy hetente tíz katona életét fogja elvenni mindaddig, amíg a kormány nem engedi szabadon a bebörtönzött fegyvereseket.

Sokan úgy gondolják, hogy ez mindössze egy reklámfogás az al-Kaida részéről, hiszen a média és a katonák hozzátartozóinak jelenléte nagy közönséget biztosított számára. Fadhel Mubarak abyani újságíró szerint „a foglyok szabadon engedésével az al-Kaida az emberek szimpátiáját próbálja kivívni: ők jók, toleránsak, és még az emberi jogokat is tiszteletben tartják.” 

Az átadáson azonban nem mindenki nyerte vissza szabadságát: a szervezet túszai között szerepel több katona és három külföldi állampolgár is.

Lorencsics Emese

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »