Változás jöhet a tőzsdeindexben?

Vasárnap a Barron’s című újság lebegtette meg, hogy a következő hónapokban, években az Apple és a Google bekerülhet a Dow index 30 fős kosarába. A férőhelyek száma limitált, a távozók között felmerült az Alcoa, a Bank of America és a Hewlett-Packard neve is, mert ezek már nem számítanak trendi húzóneveknek a tőzsdén.

Problémát jelent, hogy a Dow Jones-index súlyozásában nem a piaci kapitalizáció (aktuális részvényárfolyam és az összes részvényszám szorzata), hanem egyszerűen csak a részvényárfolyam értéke a mérvadó, ezért ha az Apple most bekerülne, 26%-os súlya lenne. A folyamatot felgyorsíthatja, ha darabolásra kerül sor, azaz az Apple megduplázná a részvényszámot és ezáltal felére csökkenne az árfolyam; erre azonban jelenleg nem hajlik a menedzsment. A tőzsdén vélhetően nem lesz hatása a híreknek, mivel igen távoli időpontokról van szó.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »