Szakadhat a csángószövetség

Ma kezdi el tevékenységét a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének élén az MCSMSZ pénteken megválasztott új elnöke, Pogár László. A moldvai Lábnyikon tartott MCSMSZ-közgyűlés ez alkalommal eredménnyel járt ugyan, mégsem volt zavartalan, ugyanis a 31 küldött és szakterületi felelős szavazó közül 11 település képviselői tiltakozásként elhagyták a gyűlést.

Az elnöki tisztségre 19 szavazattal Pogár Lászlót választották meg, aki a korábban lemondott MCSMSZ-vezetésnek is tagja volt és az RMDSZ Bákó megyei elnöki tisztségét is betölti. A tiltakozó képviselők állásfoglalásukat írásban fogalmazták meg.

„Nem asszisztálunk a régi vezetők újraválasztásához és nem értünk egyet azzal, hogy fent kell tartani a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének jelenlegi, kialakult helyzetét: anyagi hiány, könyvelésben szereplő tartozások és a vezető személyek szószegése, visszaélő magatartása miatt. Erkölcsileg nem tudunk azonosulni azzal a helyzettel, hogy a szövetség lemondott vezetőinek a szavazatai döntsenek az MCSMSZ további sorsáról” – közölték a közgyűlés után a tiltakozók, akik szerint a csángó falvak küldötteire kellett volna bízni a döntéshozatalt.  A távozók egyike, Márton Attila, elképzelhetőnek tartotta, hogy új csángó szervezetet jegyeznek be. A Moldvai Magyar Oktatási Program megbízott vezetői feladatát is ellátó képviselő azt tartotta a legfontosabbnak, hogy az oktatási program a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) irányítása alatt folytatódik, és egyelőre nem sínylette meg az MCSMSZ-en belüli konfliktusokat.

Pogár visszahívná a tiltakozó tagokat

Az MCSMSZ új elnöke az ÚMSZ-nek elmondta: személyesen fogja megkeresni és visszahívni a szövetségbe azokat, akik nem vettek részt a választáson, „mert a csángók ügyéért nem csak mondani, hanem tenni is kell”. Pogár László elmondta: maga mögött érzi a moldvai csángómagyarok többségét, és a továbbiakban azon fog dolgozni, hogy azokat is meggyőzze, akik távoztak a közgyűlésről. „Újabb lépéseket teszünk, hogy tovább vigyük a csángó gyerekek magyar oktatásának ügyét, támogatókat fogunk megkeresni és a magyar kormánynyal is nyíltak vagyunk tárgyalni” – közölte Pogár. Hozzátette: reméli, hogy az oktatási program finanszírozói elfogadják partnernek az MCSMSZ megválasztott vezetőit.

Kovács: minden szabályosan zajlott

„Számomra nagyon fontos volt az, hogy a szabályosság legyen betartva, azért is ragaszkodtam ahhoz, hogy ott legyek a gyűlésen, hogy a csángó szövetségben a saját alapszabályzata szerint szülessenek a döntések” – mondta az Új Magyar Szónak Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára hozzátéve, megnyugtatónak tartotta azt is, hogy a tisztújításon Füzes Oszkár nagykövet kérésére két jogász is részt vett, akik többször is közbeléptek a küldöttgyűlésen.  A politikus szerint az MCSMSZ élére a szabályoknak megfelelően az a fiatalember került, akiről a többség döntött – ez azt jelenti, hogy megújulva tud továbbmenni a szövetség, nem fenyegeti a megszűnés veszélye.

„A nézeteltérést az okozta, hogy nem ugyanúgy látják a tagok a tevékenységet, mint a megválasztott elnök, de ők kisebbségben vannak. Azonban nem az a megoldás, hogy ha valaki alulmaradt, akkor veszi a kalapját és elmegy, hanem megpróbálja a gondolatait, a munkáját, a munkabíróképességét ott tartani a szervezetben” – magyarázta Kovács Péter. Kifejtette: az MCSMSZ újonnan megválasztott elnöke, Pogár László készen áll az oktatási program koordinálásának folytatására, és bízik abban, hogy a magyar kormány kulturális intézményei is ugyanezt gondolják.

Mint ismert, az MCSMSZ 12 vezetője január 30-án mondott le tisztségéről, és bontotta fel a Moldvai Magyar Oktatási Program keretében kötött munkaviszonyt, miután világossá vált számára, hogy a Bethlen Gábor Alap 2012-ben immár nem a csángószövetségen keresztül, hanem egy tervezett új alapítványon keresztül kívánja finanszírozni a programot. A nemzetpolitikai államtitkárság szerint a tervezett átszervezést az teszi szükségessé, hogy egy korábbi ellenőrzés súlyos hiányosságokat mutatott ki az MCSMSZ gazdálkodásában.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »