Hetvennyolc nap után megbukott a román kormány

Az ellenzéki Szociálliberális Unió (USL) múlt héten benyújtott bizalmatlansági indítványát 235 honatya szavazta meg úgy, hogy ma reggel az ellenzéknek még csak 227 biztos voks állt rendelkezésére, és 231 szavazat jelenti azt a többséget, amellyel már leváltható a kormány.

Az eredményt Dan Radu Ruşanu liberális szenátor jelentette be először azzal, hogy 236 golyóbist találtak a kormány bukását jelentő urnában. Elmondta, a másik urnába 12 ellenszavazat és egy „cukorka” érkezett.

A nagyobbik kormánypárt, a PDL kérésére a szavazatokat újraszámolták, és azután korrigálták az eredményt, miszerint 235 honatya támogatta a bizalmatlansági indítványt.

Mihai Răzvan Ungureanu úgy vonul be Románia legújabbkori történelmébe, mint a legrövidebb mandátumú kormányfő. Nem egészen három hónap adatott kormányának, amely alatt egyetlen fontosabb intézkedést sem tudott elfogadtatni. A kormányt február 9-én iktatták be.

A PDL elsővonalbeli politikusaiból álló Boc-kabinet február elején távozott, miután elhagyta az országot az IMF januárban itt tartózkodó küldöttsége.

A Nemzetközi Valutaalap ezen a héten kedden érkezett ismét Romániába kiértékelni a stand-by hitelmegállapodás feltételeinek teljesítését. A júniusi határidővel megvalósítandó 15 intézkedésből (főként állami vállalatok különböző mértékű részvénypakettjeinek magánosítása) a kormány eddig mindössze négyet hajtott végre.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek