Robbantások Dnyipropetrovszkban, legalább 29 sérült

Péntek dél környékén négy alkalommal is robbantások rázták meg a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk városát, a helyi szervek információi szerint 29 sérült van, halálos áldozatokról egyelőre nincs hír, de folyamatosan növekszik a kórházba szállítottak száma. Az Interfax orosz hírügynökség értesülései szerint legalább tíz gyerek is van a sérültek között.

Az első bombát egy villamosmegállóban lévő szemeteskukába rejtették, a robbanás akkor következett be, amikor épp bent állt egy villamos. Negyven perccel később a város vasúti pályaudvarán robbant bomba, majd nem sokkal később egy, a város központjában lévő parkban is. A hatóságok szerint a negyedik robbanás közel az operaházhoz, az első robbanástól nem messze következett be. A robbanószerkezetek mind egy villamosvonal mentén voltak elhelyezve.

A mentők és a rendőrség percek alatt kiérkezett a helyszínre, a sérültek ellátása folyamatosan tart. A rendőrség mellett a katonaság is kivonult a helyszínre, akik páncélozott járművekkel járőröznek a városban. 

A vasútállomás kiürítését azonnal megkezdte a kiérkező rendőrség, akik korábban telefonos bejelentést kaptak a robbantás szándékáról – a betelefonáló állítása szerint kilenc robbanás fog bekövetkezni a városban. Ez idáig négy bomba robbant, a Szegodnya ukrán lap jelentése szerint az ötödiket megtalálták és hatástalanították. A város villamoshálózatát biztonsági okokból azonnal leállították. A helyi szervek felszólították a város lakosságát, hogy aki teheti, maradjon otthon.

Az ukrán és orosz sajtó egybehangzó véleménye szerint terroristatámadás történt. Az ukrán belügyminiszter azonnal a helyszínre utazott. A hivatalos szervek egyelőre nem erősítették meg, hogy terroristák követték el a robbantásokat.  

Dnepropetrovszk Ukrajna harmadik legnagyobb városa, ahol több mint egy millióan laknak. A város az ország egyik ipari és gazdasági központja, és a fémipar egyik központja.

Ackermann Sándor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »