Felemásan fogadta a német sajtó Hollande győzelmét

Véget ért a francia elnökválasztás első fordulója, a második fordulóban a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt – azaz Francois Hollande és Nicolas Sarkozy – fog megmérkőzni egymással. Az elnökválasztás végeredményét azonban a német nyelvű sajtóorgánumok különbözőképpen értékelik.

Felemásan ítélték meg a német lapok a francia elnökválasztást: míg a konzervatív, polgári lapok – így például a Frankfurter Allgemeine Zeitung – internetes fórumain megjelent kommentárok aggódóan szemlélik a nyugati szomszédnál megindult folyamatot, addig a szociáldemokrata, liberális lapok üdvözlik Hollande győzelmét az első fordulóban. Egy dologban azonban mindkét oldal egyetért: a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Front komoly aggodalomra ad okot.

Nem kérdéses, hogy a jelenlegi kereszténydemokrata német vezetés Sarkozy mellett tette le a voksát. Ahogy azt korábban Angela Merkel német kancellár elmondta, minden körülmények között támogatni fogja Sarkozyt, mivel baráti pártokhoz tartoznak. Az első forduló eredményei, valamint a közvéleménykutató intézetek előrejelzései alapján úgy tűnik, hogy Merkel kénytelen lesz átülni a jól működő Merkozy-duó után a Frangela-tandembe. Az pedig nyilvánvalóan rengeteg konfrontációhoz vezetne – mint ahogy azt a konzervatív lapok kiemelik –, ha a német és a francia vezetés nem tudna olyan alapvető dolgokban egyetérteni, mint az európai válságkezelés. Márpedig a nemrégen tető alá hozott fiskális paktum felülvizsgálását hirdető Francois Hollande nem biztos, hogy együtt tud működni annak egyik fő forszírozójával, Angela Merkellel.

A legnagyobb német baloldali médiaorgánum, egyben a legnagyobb német országos napilap, a Süddeutsche Zeitung internetes oldalán megjelent cikkek egyértelmű sikerként könyvelik el az első forduló eredményét. A baloldali lap a szavazatok 28,6 százalékát magáénak tudó szocialista jelöltet, mint „az európai változás elindítóját” állítják be. Sigmar Gabriel, az SPD elnöke szerint Hollande óriási sikert ért el, valamint kiemelte: „… a szocialista jelölt sikere azt mutatja, hogy a Merkel-Sarkozy-féle megszorító politikának van alternatívája.”

A bécsi központú konzervatív napilap, a Die Presse így foglalta össze a francia elnökválasztás első fordulóját: Hollande egy gyenge elnökjelölt, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a francia választók mást akarnának, mint a politikai feszültség csökkentését, és jelen pillanatban ezt a vágyat legjobban a szocialista jelölt, Francois Hollande testesíti meg. Azonban Hollande kis kaliberű politikus, aki a Szocialista Párt védett szakszervezetén kívül még nem nagyon mutatkozott. A zürichi központú, szabad polgári nézeteket valló napilap, a Neue Zürcher Zeitung elsősorban a szélsőjobb és a baloldali jelöltek komoly térnyerésére hívta fel a figyelmet. Az NZZ szerint a második forduló ott fog eldőlni, hogy a két jelölt miként tudja majd a Le Penre leadott szavazatokat a saját táborába vonzani.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »