Művészek paradicsoma lett a São Paulo-i nyomornegyed

A Boa Mistura elnevezésű, spanyol művészekből álló csapat az egyik Săo Paulo-i favelában a helyiek bevonásával vidámabbá tette a negyed sikátorait.

A brazíliai spanyol nagykövetség felkérésére, a Boa Mistura nevű csoport a Săo Paulo északi részén található Vila Brasilândia elnevezésű favela utcáit választotta művészetének színteréül. A kezdeményezés a Luz nas Vielas (Fény a sikátorokban) elnevezést kapta és a „Crossroads: Projetos de Arte Urbano” sorozat részét képezi.

A Boa Misturát öt spanyol művész alapította 2001-ben.Tevékenységük széles skálán mozog, a graffititól kezdve az utcai falfestményeken át az ilusztrációkig. A tagok közös szenvedélye a latin-amerikai, különösképp a brazil kultúra. „A csapatunk graffitisekből áll. A legtöbb ilyen csoportnak angol eredetű neve van, amellyel az Egyesült Államokra utalnak. Minket azonban a latin-amerikai, főként brazil kultúra színessége, vidámsága, és változatos stílusai vonzanak. Ezen kívül spanyolok vagyunk, és a portugál szomszédjainkért is rajongunk. Ezért választottunk egy portugál nevet” – mondta Pablo Purone, az egyik tag.

A csoport egy évvel ezelőtt, a dél-afrikai Fokvárosban valósított meg hasonló akciót, amelyről egy dokumentumfilm is készült, „A Graffiti Affair in Cape Town” címmel, akkor figyelt fel rájuk a brazíliai spanyol nagykövetség. Januárban érkeztek a dél-amerikai országba, ahol ismertek egy Jaime Paredes nevű művészt, ő mutatta be őket a Vila Brasilândia favelában élő barátjának, Dimas Gonçalvesnek, akinek a családja szállást adott a Boa Mistura tagjainak. ” Másik otthonra leltünk. Élveztük a család szeretetét, a szomszédok szimpátiáját, és a közösség szívélyességét. Az otthonaik ajtaja nyitva álltak előttünk, idegenek előtt, akiket nem is ismertek. Mindezt akkor tették, amikor rájöttek, hogy a munkánkat szívből végezzük. Otthon éreztük magunkat” – nyilatkozták.

Ahogy a terv elnevezése is mutatta a művészek célja az volt, hogy élénk színt, inspiráló szavakat és sok fényt vigyenek a társadalom perifériáján élő emberek életébe, erősítsék bennük a negyedükkel való érzelmi köteléket. A favela házai között lévő sikátorok, szűkutcák váltak a festményeik vászonjává, mivel ahogy ők fogalmaznak, a művet szerették volna a városi környezettel harmonizálóvá tenni. A lakosságot is bevonták a munkába és azt, hogy a falakra milyen feliratok kerüljenek együtt döntötték el. A felfestett szavak a ” szépség” „szeretet” „büszkeség” ” állhatatosság” és „gyengédség” lettek. Egy 2011. évi felmérés szerint a brazil társadalom 6 százaléka, azaz több, mint 11 millió ember él nyomornegyedekben.

A Boa Mistura brazíliai tartózkodásának másik felét Rio de Janeiróban töltötte volna, azonban végül öt nap jutott erre a látogatásra. ” Az alapötlet az volt, hogy az utazás felét Săo Paulóban másik felét pedig Rio de Janeiróban töltjük. Azonban nem sikerült. Végül nagyon belemerültünk a Vila Brasilândia közösségi életébe. Săo Paulo tényleg meghódított minket. Csak öt napot maradtunk Rióban.”

A projekt eredménye június elején a Virada Sustentável elnevezésű kulturális eseményen lesz látható, amely különféle művészeti területeknek a fenntarthatóság témaköréhez, mint a klímaváltozás, biodiverzitás, vagy az  újrahasznosítás, kapcsolódó alkotásokat mutatja be.

Balla Zsuzsa

Friss hírek