A magyar vállalatok sem örülhetnek az új megszorítócsomagnak

Vállalati szemszögből nézve fájó pont, hogy az újonnan bevezetett adók nem korlátozott ideig maradnak a rendszerben, ebből adódóan a vállalati eredmény-előrejelzések markánsan csökkenhetnek. Másrészt az adók nagy része nem a vállalatokat, hanem a fogyasztókat terheli, így a vállalati eredményhatások is bizonytalanok.

MOL esetében a Robin Hood-adó kulcsa 16%-ra emelkedik, ami nagyjából 7 milliárd forintos kiadást jelent 2013-ban a vállalatnak. Mivel az energiaszektort terhelő adó és a kiskereskedelmi szegmens adója kikerül a rendszerből, ezért a negatív hatás mindössze 3-4 milliárd forint évente az olajtársaságnál (részvényenként 40 forint körüli összeg).

Az OTP és az FHB esetében a bankadó megmarad 2013-ban, bár a kulcs felére csökken. A pénzügyi tranzakciós adó hatását csak becsülni lehet, mi azzal számolunk, hogy a teher kb. egyharmadát üzletpolitikai okokból a bankok viselik majd. Első becslésünk szerint az OTP 10-12 milliárd forintos, az FHB 1 milliárd forintos terhet visel majd 2013-tól. Ez részvényenként rendre 40, illetve 20 forintot jelent évente.

Az MTELEKOM ügyfelei kb. 26 milliárd forintos teherrel szembesülnek, aminek becsléseink szerint üzletpolitikai okokból nagyjából a felét az MTELEKOM állhatja. Egy részvényre vetítve ez 13 forint körüli kiadást jelentene évente. Ezzel párhuzamosan azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy az osztalék jövőre is 50 forint körül maradna.

RICHTER és az EGIS esetében nincsenek konkrét javaslatok, annyit lehet tudni, hogy a gyógyszerkasszában idén 10 jövőre pedig 40 milliárd forint megtakarítást tervez a kormányzat. A részletek hiányában a vállalatokra eső terhet sem tudjuk számszerűsíteni, ezért a gyógyszergyártók részvényeiben továbbra is marad a bizonytalanság.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »