Semjén: az oktatásnak nemzetstratégiai jelentősége van

Az oktatásnak nemzetstratégiai jelentősége van, egy közösség megmaradását az biztosíthatja, ha tagjai piacképes tudás birtokában vannak – jelentette ki Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes hétfőn Szabadkán.

A politikus közölte, a magyar állam a Magyar Nemzeti Tanáccsal és a felsőoktatási intézményekkel együtt egy ösztöndíjrendszer kialakításával gondoskodni fog arról, hogy anyagi okok miatt senki ne szoruljon ki arról a mérnök-informatika szakirányú mérnöktanári mesterképzésről, amelyet az Óbudai Egyetem ősztől indít a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon (MTTK).

Szerbia várható európai uniós csatlakozását követően azok a fiatalok, akik ismerik a magyar és a szerb szakmai nyelvet, versenyelőnyben lesznek – mondta a politikus azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették a képzés indítását.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hangsúlyozta, a délvidéki magyarság – a napi problémák és az elmúlt évek nehézségei ellenére – igenis reneszánszát éli. Közmegegyezéssel sikerült kialakítani a közösség fejlődését lehetővé tevő középtávú stratégiákat, az oktatás, a művelődés, a nyelvhasználat és a civil szféra területén. A vajdasági magyarság fölemelkedésének alapját az oktatás teremti meg, nemcsak az egyén érvényesülése miatt, hanem azért is, mert így lehet ledolgozni a kilencvenes évek közepének veszteségét, amikor a közösség értelmiségi rétegének a legproduktívabb része elhagyta szülőföldjét – mondta a politikus. Hozzátette: a vajdasági magyarság célja, öt-tíz éve alatt újratermelni ezt a réteget, amely tartást és tudást ad a közösségnek.

Rudas Imre, az Óbudai Egyetem rektora közölte, az universitas kihelyezett képzésként ősztől indítja el a mérnök-informatika szakirányú mérnöktanár mesterképzését Szabadkán.

A képzési idő négy félév, ebből egy tanítási gyakorlat, amelyet a zentai és a szabadkai tehetséggondozó gimnáziumban teljesíthetnek a diákok. A levelező tagozaton – a térség már oktató tanárainak és a frissen végzett hallgatóknak – meghirdetett képzésen az órákat az Óbudai Egyetem és a MTTK oktatói tartják majd.

Takács Márta, a 2006 őszén alapított – a tanító és óvópedagógus szakon 250 diákot oktató – MTTK megbízott dékánja elmondta, az új képzés kiváló továbbtanulási lehetőséget biztosít a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola alapképzésen végző diákjai számára.

A dékán közölte, a jövőben szeretnék közös képzésként is akkreditálni a mérnöktanár mesterszakot, így a hallgatók a magyar mellett szerb diplomát is kaphatnának.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »