Máshogy törődnek ezentúl az elhagyott gyerekekkel Csehországban

Lényegesen átalakítják az elhagyott és veszélyeztetett gyerekekről való állami gondoskodást Csehországban. A kormány elképzelései szerint csökkentik a gyermekotthonok finanszírozását, s a pénzt a problémák megelőzésére fordítják, a nevelő családokhoz és szociális gondnokokhoz csoportosítják át.

A most nyilvánosságra hozott gyermekvédelmi akcióprogram keretén belül három év alatt a gyermekotthonok állami támogatását kétötöddel – mintegy másfél milliárd koronával – megkurtítanák, ami több intézmény megszüntetését, illetve tevékenységének korlátozását vonná maga után.

A döntés előzménye, hogy a nemzetközi intézetek és a hazai szakemberek is hosszabb ideje bírálják a csehországi helyzetet, mert szerintük indokolatlanul sok gyerek van állami gyermekotthonokban és nevelőintézetekben.

A munkaügyi és népjóléti minisztérium azt tervezi, hogy 2014 után a három éven aluli gyerekeket már nem lehet intézetekben elhelyezni, s 2016-tól pedig csak hét évnél idősebb gyerekek kerülhetnek gyermekotthonba. A stratégiaváltás keretében az állam a jövőben elsősorban a pótszülőknél, a nevelő családokban való elhelyezést fogja támogatni.

A cseh állam jelenleg évente mintegy 6,5 milliárd koronát fordít az elhagyott és veszélyeztetett gyerekek támogatására. A pénz 54 százalékát, 3,5 milliárd koronát, az intézetek kapják. 2015-től kezdve ez az összeg mintegy kétmilliárdra csökken. A nevelőcsaládok állami támogatása ugyanakkor jelentősen megemelkedik, a mai 600 millióról másfél milliárd koronára.

Napjainkban több mint 11 ezer gyerek él gyermekotthonokban Csehországban. A kimutatások szerint a gyerekek 46 százaléka családjuk rossz anyagi helyzete miatt került intézetbe.

Több szakértő és szociológus azonban vitatja a gyermekotthonok leépítését. Azt állítják, a rendszer nagyon jól működik, s az országban nincs olyan sok család, amely idegen gyerekeket szeretne nevelni állami támogatással.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »