Mugabe az életéért küzd?

A pártból érkező névtelen forrás szerint a 88 éves elnököt intenzív kezelés miatt szállították Szingapúrba. Hivatalosan viszont szerdán hazavárják.

Egyes források szerint Robert Mugabe zimbabwei elnök az életéért küzd egy szingapúri kórházban – közölte a hírt a The New Zealand Herald. A párttagok véleményei egymásnak ellentmondóak. Hivatalosan Mugabe csupán „húsvéti szabadságát tölti” az ázsiai országban, egy neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint viszont intenzív ellátásban részesül, családja charter-járatra is szállt, hogy mellette legyen.

Sajtóértesülések szerint a katasztrofális gazdasági helyzetben lévő országot sokáig egy emberként irányító Mugabe múlt héten otthonában összeesett, ezután szállították el Szingapúrba. Azt még a Wikileaks szivárogtatta ki 2008-ban, hogy a politikusnak prosztatarákja van.

Mugabe a 2008-as vitatott választásokat követően három évtizedes hatalmának az ellenzéki Morgan Tsvangirai-jal történő megosztására kényszerült. Mostani távolléte alatt viszont a kabinetüléseket bojkottálta pártja, mivel azokat Tsvangirai kívánta levezetni.

Míg a 88 éves Mugabe pártja fél, hogy vezetőjük halála – vagy egészségügyi állapotának további romlása – miatt előrehozott választásokat kell majd kiírni, addig a lakosság és a nemzetközi közösség a hadsereg hatalomátvételétől tart.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek