Az al-Shabaab újból jelentkezett

Ezúttal az etióp csapatok kezén lévő Baidoa városában csaptak le a szomáliai lázadók.

Legalább tizenketten életüket vesztették, harmincan pedig megsérültek a kormányerőket és etióp csapatokat célzó bombatámadásban hétfőn, Szomália déli részén – adta hírül az Al Dzsazíra.

Az egykor az al-Shabaab szélsőséges iszlamista milícia kezén lévő Baidoát még februárban vette be az etióp hadsereg. A stratégiai fontosságú város elhódítása fontos állomása volt a lázadókkal szembeni hadjáratuknak.

A hétfői volt az utóbbi hónapok leghalálosabb akciója a városban, a héten pedig a második az országban. Hivatalos források szerint a piactéri robbantás áldozatainak mindegyike civil, ugyanakkor a terrorszervezet szóvivője szerint a célpontnak jelölt szomáliai és etióp katonák közül hárman is életüket vesztették. A szóvivő nyilatkozatában azzal vádolta a kormányerőket, hogy a detonáció után leadott lövéseik több helyi lakos halálát eredményezte. Ezt azonban a regionális kormányzó tagadta.

A múlt héten az al-Shabaab Mogadishuban is lecsapott, a Nemzeti Színház megnyitóján levezényelt robbantásban hatan haltak meg, az átmeneti kormány miniszterelnöke megúszta a támadást.

Meleg Veronika

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »