Szlovák kézbe kerülhet a német vállalat

Egyetlen komoly ajánlattevő maradt versenyben a tönkrement Schlecker német drogérialáncért a Der Spiegel értesülése szerint: a szlovák Penta Investments pénzügyi csoport.

A lap szerint egyelőre sem a vételár, sem a beruházásokra szánt összeg nagysága nem ismert. Annyit lehet tudni, hogy a 3 ezer üzlet korszerűsítésére egyenként 30 ezer eurót kellene költeni, ami önmagában 90 millió euró.

A Penta terveiről azt tudható, hogy nem kíván a továbbiakban együttműködni a Schlecker örökösökkel, akik egy befektetési partnert kerestek, hogy családi tulajdonban tudják tartani a céget. Mindamellett a Penta egy szimbolikus részesdést elképzelhetőnek tart a testvérek számára.

A Penta befektetési csoport tíz országban van jelen, mérlegfőösszege meghaladja a 3 milliárd eurót. A csoport nemrégiben a szlovák kormányhoz és vezető politikusokhoz fűződő kétes kapcsolatai, a szlovákiai privatizációban való részvétele miatt került az érdeklődés középpontjába.

A Schlecker idén februárban került végveszélybe, amikor a cég bejelentette: Németországban elbocsátja csaknem 12 ezer dolgozóját és bezárja 2.400 üzletét.

Az 50 éve családi vállalkozásként indult cég fénykorában több mint 10 ezer üzletet működtetett Németországban. A vállalat 2006 óta veszteséges, csak tavaly bő ezer boltot kellett bezárnia, éves vesztesége pedig 200 millió euró volt.

A drogérialánc 2006 elején jelent meg a magyar kiskereskedelemben, 2010 végén pedig úgy döntött, kivonul a piacról.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »