Magyar nyelvre tanítják a román diákokat

Constantin Copotoiu, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) leköszönő rektora azt nyilatkozta, az egyetemen tanuló néhány román diák panaszt nyújtott be a vezetőségnek, mely szerint bizonyos magyar anyanyelvű tanárok azt mondták nekik, hogy tanuljanak meg magyarul, ha sikeresen szeretnének államvizsgázni.

A rektor szerint a fenyegetés úgy hangzott, hogy a román diákoknak több tantárgyból, például patológiából, kardiológiából és sebészetből is fel kell készülniük, ellenkező esetben nem mennek át a vizsgán. Copotoiu a fenyegetéseket a politikum beavatkozásának számlájára írta, majd megnyugtatta a diákokat, nem kell tartaniuk ezektől. Bejelentette ugyanakkor, értesítette az etikai bizottságot, amely hamarosan vizsgálatot indít az ügyben.

A magyar oktatók reakciója nem váratott magára: a dr. Benedek Imre vezette Kardiológiai Klinikán tevékenykedő doktorandu-szok, rezidensek és szakorvosok közleményt bocsátottak ki, amelyben megütközésüket fejezik ki és rágalomnak nevezik Copotoiu nyilatkozatát, melyben szerintük a Kardiológiai Klinikára utal. Cáfolják, hogy az intézményben csak magyarul beszélnének, és elutasították azt a vádat is, mely szerint a román diákokat arra kötelezik, hogy magyarul tanuljanak. Nyomatékosításként a közleményben felsorolták a munkaközösség etnikai összetételét: a vezető tanár mellett két tanársegéd oktat, az egyik román és a másik magyar, a nyolc doktorandusz fele-fele arányban román és magyar, a 13 rezidens közül 6 román és 7 magyar, a szak- és főorvosok hatan vannak, közülük három román és három magyar anyanyelvű. Az ügyben kiadott közleményt a Kardiológiai Klinika magyar és román munkatársai egyaránt aláírták.

Dr. Szabó Béla dékánhelyettes elítélte Copotoiu nyilatkozatát. Szerinte ebben a feszült időszakban felelőstlenség ilyen alaptalan kijelentést tenni.

A MOGYE-n ma nyilvános közvitát tartanak a kialakult helyzetről, amelynek következtetéseit továbbítják a szaktárcához. A kormány múlt héten első olvasatban határozatot fogadott el a magyar kar felállításáról. A dokumentumot tíz napos közvitára bocsátották, amelynek a határideje holnap jár le.

Új Magyar Szó

Friss hírek