Ez a hajó elúszott

A horvát védelmi miniszter bemutatta országa Stratégiai Védelmi Felülvizsgálatának tervezetét. A minisztériumi tisztviselők érthető módon kiálltak a Horvát Hadsereg jövőjét 2020-ig meghatározó stratégia mellett, ugyanakkor katonai szakértők szerint az új dokumentum majdhogynem megsemmisíti a délszláv állam védelmi képességeit. A védelmi tárcát irányító Ante Kotromanović szerint a honvédő háború veterán tábornokai feleslegesen aggódnak az átalakítások miatt, azok összhangban vannak a NATO Horvátországot érintő elképzeléseivel.

Nem kétséges, hogy Zágráb utolsó, azaz 2005-ben kiadott védelmi felülvizsgálata felett már jócskán eljárt az idő. Az új dokumentum kapcsán viszont az is szembeötlő lehet, hogy Horvátország gazdasági problémái miatt ma nem képes modernizálni vagy akár csak fenntartani jelenlegi haderejét.

Az újságíróknak nyilatkozó védelmi miniszter szerint utóbbira nincs is szükség, hiszen bizonyos, hogy Zágráb a közeljövőben nem kényszerül szembenézni újabb fegyveres agresszióval, s ennek fényében a területvédelmi elvek helyett a horvátoknak is inkább a missziók felé kell fordulnia. (Ez valójában már korábban megtörtént.)

A Večernji list által megkérdezett katonai szakértők szerint ez persze nem jelenti azt, hogy további 3 ezer fővel kéne csökkenteni a már így is 18 ezer fősre redukált hadsereget, mert így gyakorlatilag bárminemű konfliktus esetén védtelenné és védhetetlenné válna az ország, még a NATO segítségével is.

Petar Stipetić – aki korábban Horvátország vezérkari főnöke is volt – azzal a magyarázattal egészítette ki közleményét, hogy a tervek szerint a csak két dandárt megtartó horvát szárazföldi haderő olyan csekély erőt képviselne, mely a szövetségesek megérkezéséig sem tudna kitartani, annak fogadását pedig végképp képtelen volna szakszerűen lebonyolítani.

Damir Domazet-Lošo csatlakozott az előtte szólóhoz, s kiemelte, hogy ha Zágráb végrehajtja a védelmi felülvizsgálat javaslatait, akkor Horvátország mindössze 5-6000 harcoló katonát tud majd felvonultatni, mely még a minimális védelmi képesség fenntartásához sem lesz elegendő. A haditengerészet egykori admirálisa szerint ráadásul saját fegyvernemét a megszűnés szele lengené be, s az gyakorlatilag – mivel meglévő hajóinak felújítására nincs pénz – egyfajta parti őrséggé alakulna át.

A magyar MiG-ekkel is számoltak

A fejlesztésre szánt pénzeszközök erőteljes megvágása a délszláv állam légierejét sem kímélte, annak ellenére sem, hogy az igencsak kiöregedett MiG-21-esek üzemidejének közelgő kifutása egyre égetőbb problémát jelent Zágráb számára. Mindezt figyelmen kívül hagyva egyre kevésbé valószínű, hogy Horvátország új harci repülők beszerzésére lenne képes, s bár a nyilvánosságra került opciók ezzel a lehetőséggel is számoltak, jelen pillanatban az ósdi MiG-ek jobb állapotban lévő testvéreinek megvásárlása tűnik a legvalószínűbbnek. Így viszont Magyarország is bukhat az üzleten, hiszen a hazánk által nemrég leszerelt MiG-29-esek is a terítéken voltak.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »