Csak átlagos osztalékot fizet az Apple

A vállalat negyedévente 2,65 dolláros osztalékot fog fizetni (1,8%-os osztalékhozam), ami megfelel a technológiai szektor vállalatainak 1,5-2,5%-os osztalékhozamával. Valamint 10 milliárd dolláros saját részvény vásárlást indít be a cég a 2013-as üzleti évtől. Ezzel összesen 45 milliárd dollárt költ el a jelenlegi 100 milliárd dolláros készpénzállományból. A fennmaradó összeg bőven elég stratégiai beruházásokra és a cég működtetésére véleményünk szerint.

A vezetőség szerint osztalékfizetés ebben az esetben nem azt jelenti, hogy a vállalat az érett szakaszba lépett, hiszen a negyedik negyedévben látottak alapján 16 milliárd dollárral tudta növelni a készpénzállományát az Apple. A kommunikáció szerint a részvény visszavásárlási program pedig javítani fogja az egy részvényre jutó eredményt, ezzel is továbbhajtva a jelenlegi árfolyamot. A bejelentés után 580 dollár közelébe passzírozták az árfolyamot, ami a nap végére újból a 600-as szintek fölé kúszott.

Az eddig látott növekedési dinamika fenntartására nem biztos, hogy hosszútávon képes lesz a cég, így az osztalékfizetés szerintünk jó ötlet, azonban a visszavásárlási program nem ezen irányába mutat (akvizíciónak jobban örültünk volna).   

Kitekintő / Equilor

Friss hírek