Olasz-angol feszültség a túszok halála miatt

Diplomáciai feszültség alakult ki Olaszország és az Egyesült Királyság között, miután utóbbi egyoldalúan hajtott végre a múlt hét csütörtökön egy katonai akciót, amelynek célja egy olasz és egy brit állampolgár kiszabadítása volt Nigériában – adta hírül a The Guardian. A mentés során tűzharc alakult ki a fogva tartók és a kommandósok között, az egymásnak ellentmondó jelentések miatt azonban tisztázatlan, hogy a két túsz a golyózápor során vagy már korábban – a terroristák fogságában – vesztette-e életét. Az sem bizonyos, hogy a terroristák végül kaptak-e, és ha igen, mennyit a kifizetett váltságdíjból.

A brit külügyminiszter szerint a túszok élete veszélyben volt, a bevetés így azonnali végrehajtást igényelt – magyarázta a szigetország kormánya, hogy miért nem értesítette az olasz felet. Mario Monti olasz miniszterelnököt kollégája, David Cameron csupán a küldetés kudarcáról tájékoztatta. Az olasz elnök, Giorgio Napolitano „megmagyarázhatatlannak” nevezte az angolok viselkedését.

A két férfit még tavaly májusban rabolták el, később egy videófelvételen letakart fejjel voltak láthatók. A két kormány a tárgyalások során együttműködve járt el, az olaszok egyoldalú lépése miatt azonban az olaszok vizsgálatot követelnek.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek