Visszavágó: útblokádot állíott egy mexikói kartell

A mexikói Jalisco állam egyik városában, Zapopánban múlt pénteken a hatóságok letartóztatták az El 85 néven ismert Erick Valencia Salazát, a Jalisco Nueva Generación (Jaliscoi Új Generáció) kartell vezetőjét, valamint helyettesét Otoniel Mendozát. A műveletet a város Lomas Altas nevű negyedében hajtották végre, a mexikói hadsereg különleges egységei a rendőrség együttműködésében. Két bérgyilkos meghalt, 16 embert pedig letartóztattak. Lefoglaltak fegyvereket is, kézigránátokat, puskákat, és különböző kaliberű töltényeket.

A kartell tagjai ellenakcióba kezdtek, 25 járművet raboltak el, személyautókat és autóbuszokat, amelyeket aztán felgyújtottak. Guadalajara nagyvárosi területén 11 útblokádot állítottak. Az események hatására sok iskolában felfüggesztették a tanítást, a tömegközlekedés akadozott. A guadalajarai repülőteret is érintette a blokád, néhány járatot töröltek, mások pedig késtek. A rendet péntek estére tudta helyreállítani a jaliscoi vezetés. Végül az állam kormányzója, Emilio González Márquez egy rövid nyilatkozatot tett közzé: „…több letartóztatás is történt, a blokádokat megszüntették, a járműveket, főként tömegközlekedési autóbuszokat eltávolították.” mondta. Azonban egy nappal a történtek után a hatóságoknak újabb útblokádokat kellett megszüntetni, habár ekkor már nem alakult ki fegyveres konfliktus.

A Jalisco Nueva Generación kartellt tartják felelősnek a történtekért. A csoport Ignacio „Nacho” Coronel halála után jött létre, 2010-ben. Nacho Coronel a Joaquín „Chapo” Guzmán irányítása alatt álló Sinaloa kartell befolyásos tagja volt. A szervezet Matazetasnak is nevezi magát, a Los Zetas tagjainak veracruzi kivégzését magukra vállalják. Nem ez az első alkalom, hogy Guadalajarában blokád alá veszik az utakat, egy éve is történt hasonló eset, noha az kisebb mértékű pusztítást okozott.

Balla Zsuzsa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »