Schwarzenberg: Petr Nečas az EU perifériájára vezeti Csehországot

A cseh kormánykoalíció kisebbik pártja, a TOP 09 támogatta a pénteken tető alá hozott Európai Uniós egyezményt az egyes államok költségvetési hiányának szabályozásáról. Petr Nečas más véleményen volt pártjával, az ODS-szel. Karel Schwarzenberg, mint a TOP 09 elnöke, kritizálta a miniszterelnök lépését, amellyel – szerinte Csehország csak az EU szélére fog sodródni.

Nyilatkozatában kifejtette, hogy a miniszterelnök rosszul gondolta, hogy az egyezmény által az EU intézményei jobban bele tudnak nyúlni az államok belügyeibe. A külügyminiszter szerint még egy éve van Petr Nečas-nak, hogy észrevegye a hibáját, és aláírja az egyezményt. A miniszterelnök eleve úgy utazott el Brüsszelbe, hogy kapott az aláírásra felhatalmazást, amennyiben ez továbbra sem fog megtörténni, úgy Karel Schwarzenberg nem fog megjelenni az eurozóna bővítéséről zajló tárgyalásokon, adta hírül a Lidovyé Noviny.

A Csehországon kívül is népszerű, és nagy kapcsolati tőkével rendelkező Schwarzenberg még januárban nyilatkozott a Spiegelnek az utóbbi témáról: a közös valutát az európai egység sarokkövének nevezte, és az eurozóna bővítésére is szükség van a cseh külügyminiszter szerint. Hozzátette azt is, hogy a Merkel-Sarkozy találkozók elősegítik az eurozóna jelenlegi válságának megoldását, dacára annak, hogy a más államok vezetőivel nem folynak a tárgyalások.

Miklós Dániel

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »