Fejlesztjük a gazdaságot, építjük a békét

2012. február 24-én kétoldalú egyeztetés céljából Budapestre érkezett az új horvát külügyminiszter. Vesna Pusić előbb magyar kollégájával tárgyalt a Külügyminisztériumban, később pedig találkozott Schmitt Pál köztársasági elnökkel is. Martonyi János kiemelt fontosságúnak nevezte a látogatást, mely minden bizonnyal új lendületet adhat Magyarország és a délszláv állam kétoldalú kapcsolatainak.

A külügyi tárcavezetők megvitatták a regionális és a most már mindkét országot érintő uniós ügyeket, s kiemelten foglalkoztak a gazdasági együttműködés erősítésének lehetőségeivel. Így többek között felmerült, hogy a két ország egy közös, regionális gázpiac kiépítésébe kezdene, de Martonyi János szerint akár az infrastrukturális fejlesztések terén is meg lehet találni a közös pontokat.

Vesna Pusić külön köszönetet mondott magyar kollégájának azért, hogy hazánk konzekvensen támogatta Zágrábot az uniós csatlakozási tárgyalások folyamán, majd a miniszter asszony is kiállt a két államot összekötő gazdasági szálak további megerősítése mellett. Végül Martonyi Jánossal egyetemben szükségesnek nevezte az Európai Unió bővítési folyamatának folytatását, mely valóban hozzájárulna a teljes nyugat-balkáni térség biztonságának növeléséhez.

Afganisztánból nehéz rendet teremteni a Balkánon

Miután közvetlenül vagy közvetve mindkét tárcavezető kiállt a teljes nyugat-balkáni régió biztonságos létének szükségessége mellett, nem kellett azon csodálkozni, hogy a sajtókonferencia egyik újságírói kérdése éppen erre a területre összpontosított.

Némileg ellentmondásosnak nevezhető az a helyzet, hogy míg a közvetlen közelünkben is aggasztó kihívásokkal kell szembenéznünk, addig Horvátország példának okáért majd 350 katonát állomásoztat Afganisztánban, s csupán 22-t Koszovóban.

Martonyi János frappáns választ adva mindkét missziót fontosnak nevezte, míg Vesna Pusić szerint a két terület egészen más kihívásokat tartogat számunkra. Afganisztánban mindennaposak a fegyveres konfliktusok, s a sok társadalmi probléma között azért is harcolni kell, hogy a nők egyáltalán iskolába járhassanak.

A cél nemességét nem firtatva, valahol mégis hiba csúszott az érvelések gépezetébe. Azt ugyanis egyik külügyi tárcavezető sem tagadta (nehéz is lett volna), hogy Afganisztánban gyakorlatilag háborút vívunk. Holott mind Horvátország, mind pedig Magyarország egy tartományi újjáépítési csoportba küldte katonáit, s ez gyakorlatilag a békeépítés kategóriájába tartozna.

Utóbbi nem keverhető össze a béketeremtéssel, a békefenntartással vagy akár a béke kikényszerítésével. Elméleti síkon a békeépítés csak a fegyveres konfliktus lezárását követő időszakban képzelhető el, hiszen ennek lényege a lerombolt infrastruktúra helyreállítása, utak, hidak, iskolák építése lenne. Afganisztán viszont távol van a békétől, talán távolabb, mint valaha. S amíg az Egyesült Államok katonai potenciálja sem képes ott érzékelhető eredményt elérni, addig lehet, hogy mi is jobban járnánk, ha az ázsiai ország helyett saját térségünk biztonságára költenénk adómilliárdjainkat.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »