Uniós segélycsomag indul Mianmarba

Több mint 42 és fél milliárd forintnak megfelelő amerikai dollárral kívánja segíteni Mianmart az Európai Unió – számolt be a BBC. Az alapvető infrastuktúra támogatásán felül az iskolákon és az egészségügy helyzetén próbál javítani a csomag.

A meglehetősen jól sikerült hétfői tárgyalás után jelentette be Andris Piebalgs, az Európai Unió fejlesztésügyi biztosa, hogy a segélycsomagon túl az országgal szemben élő szankciók csökkentését is tervezik, azonban ez a közeledő választások függvénye. Ha azok tisztasága felől nem lesz kétely, a korlátozások egy részét törölni fogja majd az Európai Unió. „A mianmari kormány aggódhat, hogy habár reformokat hajtottak végre, politikai foglyokat engedtek szabadon, nyitottabbá váltak a kommunikációra, mégis hatályban vannak a szankciók. (…) Világossá vált, hogy a vízválasztó áprilisi választások lesznek. Ha a várakozásnak megfelelően szabad és tisztességes választások fognak lezajlani, akkor a szankciók további enyhítésére számít mindenki”- foglalta össze a fejlesztésügyi biztos. A korlátozások feloldása ugyan már megkezdődött a mianmari politikusok vízumtilalmának eltörlésével, de a megmaradt szankciók meglehetősen hátrányosan érik a mianmari gazdaságot, így az ország egyértelmű érdeke, hogy azok minél gyorsabban eltűnjenek.

A demokrácia felé tett lépések között szerepel az is, hogy több ellenzéki politikusnak kell teret engedni, köztük természetesen a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjinek is. Reményre adhat okot, hogy az ellenzéki politikusnő kormánypárti megítélése javult az elmúlt időszakban, a jelenlegi miniszterelnök, Thein Szein is pozitívan nyilatkozott róla.

Tátrai Kriszta

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »