Romokban a dél-szudáni oktatási rendszer

Dél-Szudán számára fontos kitörési pont rejlik az oktatás fejlesztésében, idővel a humán erőforrás válhat az ország fejlődésének katalizátorává. Egy működőképes modern állam megteremtésének a színvonalas oktatás jó alapként szolgálhat, Dél-Szudán azonban e területen egyelőre nem jeleskedik.

A fejlesztés és a gazdasági átalakítás elképzelhetetlen megfelelő szakemberek nélkül, így Dél-Szudán boldogulása szempontjából létfontosságú, hogy kincset érő erőforrásai felett képes legyen a jövőben okosan sáfárkodni. Az olajat nem elég például birtokolni, elég rátermettnek kell lenni ahhoz, hogy azt az ország pénzre, termékekre és szolgáltatásokra váltsa.

A dél-szudáni oktatási rendszer azonban egyelőre ezer sebből vérzik. A függetlenség elnyerése óta az észak-déli határ mentén fekvő régiókban történt összecsapások során erősen megfogyatkozott az egyébként is kevés oktatásra alkalmas épületek száma. A legtöbb iskola felszereltsége nagyon kezdetleges és nincs elegendő szakképzett oktató sem. Az UNESCO jelentése szerint az ország egyes részein nem ritka, hogy egyetlen tanárra száz gyermek jut. Az iskolák elszórtan, a gyermekek lakóhelyétől sokszor nagy távolságban fekvő régiókban találhatók.

A tanulni vágyó fiataloknak nincs más lehetőségük, mint hogy családjaikat hátrahagyva vállalják a kockázatos, sokszor több száz kilométeres utat. A leggyakoribb úti cél a főváros, Juba, de sok dél-szudáni fiatal egy-egy a szomszédos ugandai vagy kenyai oktatási intézménybe szeretne eljutni. A szerencsések célba érnek, a kevésbé szerencsések menekülttáborokban végzik, ám sokan életüket vesztik az út során. A Lutheránus Világszövetség (LWF) jelentése szerint egyébként a Kenya északnyugati részén fekvő Kakuma menekülttáborba az elmúlt hat hónap során naponta körülbelül 150-en érkeztek dél-szudánból, köztük számos diák.

A 26 éves Elbeah Kashembe története csupán egy a sok közül, mégis jól szemlélteti a dél-szudáni fiatalok helyzetét. Kashemba a középiskola elvégzése után tanulmányait egy, a Nuba-hegységbeli egyetemen folytatta. Az északi bombázások nyomán azonban elveszítette otthonát, így kénytelen volt Jubába költözni, ahol közel negyven hasonló sorsú társával egy átmeneti szálláson húzza meg magát. Az LWF alapvető élelmiszerekkel, takarókkal és különböző háztartási eszközökkel próbálja segíteni a fiatalokat, az egyszeri adományok azonban nem nyújtanak hosszú távú megoldást.

A dél-szudáni kormány, számos nemzetközi szervezettel karöltve, az ország megalakulása óta dolgozik azon, hogy javítson ezeken az állapotokon. Egyelőre azonban látványos eredmények nélkül: az ország világviszonylatban a második legrosszabb helyen áll az alapfokú iskolai képzésbe beiratkozottak számát tekintve, a dél-szudáni kormány 1,3 millió iskolás korú gyermek számára képtelen biztosítani az oktatás lehetőségét.

Láthatók persze biztató jelek is, amik arra emlékeztetnek, hogy a változás már elkezdődött. Az LWF-nek köszönhetően a fővárostól távol eső régiók 13 új iskolaépülettel gazdagodhattak. A hagyományos, fűből és agyagból összetákolt épületek mellett, melyeket egy kisebb támadás is könnyedén a földdel tehet egyenlővé, már néhány vas szerkezetű épület is található Dél-Szudánban. Ezek nagyobb biztonságot nyújtanak, hiszen ellenállóbbak és jóval tartósabbak, így egy-egy támadás után is van hova visszatérniük a diákoknak.

Az iskolák számának növekedésével folyamatosan nő az iskolába járó gyermekek száma is. Minden egyes új épület egy új reménysugár a dél-szudáni fiataloknak, mely segíthet kitörni nem csupán a tudatlanság homályából, de az életüket megkeserítő nélkülözésből is.

Szilágyi Viktória Virág

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »