Nő a feszültség Líbiában

Saadi Kadhafi, a bukott diktátor fia bejelentette: a forradalom első évfordulóján Líbia lojalista felkelésekre számíthat. Az új vezetés nem kockáztat: fokozott ellenőrzéseknek vetik alá az állampolgárokat.

A líbiai forradalom kezdetének első évfordulója közeledtével Tripoliban nő a feszültség. A városban – a már meglévők mellé – további jármű-ellenőrzőpontokat létesítettek, és a bevezető utakon a hadsereg katonái vizsgálják át a gépjárműveket, robbanószerek és illegálisan birtokolt fegyverek után kutatva.

Az előkészületek és a biztonsági intézkedések nem ok nélkül történnek. Saadi Kadhafi, a tavaly októberben meggyilkolt diktátor fia (aki Nigériába menekült) hétvégi bejelentése alapján 17-én, pénteken, a forradalom kitörésének első évfordulóján Kadhafi-párti felkelésekre kell számítani országszerte. 

A bejelentés nem csak a várható következmények miatt érintette kellemetlenül a líbiai átmeneti kormányt. A belpolitikai helyzet már így is épp eléggé feszült, ugyanis a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (NTC – National Transitional Council) mindeddig képtelen volt ellenőrzését kiterjeszteni az országban található különböző fegyveres csoportok fölé, növelve ezzel a líbiai állampolgárok kormánnyal szembeni szkepticizmusát és elégedetlenségét. Az általános vélekedés alapján az NTC legnagyobb hiányossága továbbá, hogy titkos üléseket tart, ez által megakadályozva saját retorikájának átláthatóságát.

A feszült helyzet és Saadi Kadhafi bejelentése következtében az e hétre, Bengáziba (itt kezdődtek egy évvel ezelőtt a tüntetések) tervezett ünnepségeket sem tartják meg, mivel nagy a valószínűsége annak, hogy a rendezvény NTC-ellenes tüntetésbe csapna át.

Vigaszt mind az NTC-nek, mind Líbia állampolgárainak a júniusra kitűzött választások nyújthatnak. A múlt héten közzétett választási törvényt számos Líbiába delegált diplomata örömmel fogadta, az aktivisták elégedetlenségei ellenére is. A szóban forgó jogszabály értelmében a kétszáz parlamenti férőhelyből húszat női képviselők kapnak majd. 

Sedghi Amitis

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »