Kínai fejek hullottak a tibeti forrongás miatt

Folytatódik a tibeti szerzetesek csendes ellenállása: a kínai hatalom elleni tiltakozásul újabb szerzetesnő gyújtotta fel magát. Halálát Kína is elismerte.

Kína elismerte egy fiatal tibeti szerzetesnő halálát, aki felgyújtotta magát – számolt be a BBC. Emberi jogi csoportok szerint a mindössze 19 éves Tenzin Csödron Kína-ellenes jelszavakat skandált, majd testét lángba borította szombaton a Szecsuán tartománybeli Apa megyében. Habár kezdetben azt adták hírül, hogy mivel a katonák és rendőrök hamar elvitték a lángoló nőt az utcáról, valószínűleg életben maradt, azóta a Free Tibet jogvédő szervezet tájékoztatása szerint belehalt a sérüléseibe.

A kínai biztonsági erők később körbekerítették és elzárták a zárdát, ahol Tenzin Csödron szerzetesnő élt, mivel láthatóan destabilizáló erővel bírnak a regionális politikára ezek a fajta véleménynyilvánítások. A Mamae zárda lakói közismerten lojálisak spirituális vezetőjükhöz, a dalai lámához, legutóbb tavaly októberben vetett véget hasonló körülmények között életének egy szerzetesnő.

Szecsuán egyes vidékein, ahol többségében hagyományosan tibetiek laknak, az elmúlt években összesen 18 szerzetes és szerzetesnő gyújtotta fel magát a kínai fennhatóság elleni tiltakozásképp, közülük legalább 12-en haltak meg az ebből származó sérüléseik következtében. Az elmúlt hónapokban az önégetések mellett tüntettek is a tibetiek, és több alkalommal összecsaptak a rendvédelmi erőkkel. Az aktivisták szerint Kína ezeken a területeken erőszakkal próbálja meg az vallási szabadságukat és kultúrájukat visszaszorítani, ezért ahogy Stephanie Bridgen, a londoni székhelyű Free Tibet igazgatója állítja: „tudjuk, hogy ennél még sokkal többen hajlandóak az életüket áldozni, és az utcán tiltakozni”. A tibeti kisebbség ügyének rendezése érdekében felszólította a nemzetközi közösség tagjait, hogy tegyenek lépéseket.

Peking azzal vádolja a tengerentúli szervezeteket, hogy Tibet függetlenségére törekednek és a dalai lámát hibáztatja a incidensekért – állítja a Sino Daily. A szecsuáni elégedetlenség csillapításáért Kína nemrégiben növelte a biztonságra irányuló erőfeszítéseit és a múlt hét végén négy tisztviselőt is felmentettek a helyi vezetésből, mert „veszélyeztették” a régió stabilitását. Ezt megelőzően Peking figyelmeztette őket: fenntartják a rendet vagy elbocsátással, illetve büntetőjogi eljárással néznek szembe.

Tátrai Kriszta

Friss hírek