Fellőtték az első lengyel műholdat

A Francia-Guyanán található kouroui úrközpontból fellőtték az első lengyel műholdat szállító rakétát jelentette a PAP lengyel hírügynökség. A Vega típusú rakéta kilenc műholdat szállít föld körüli pályára, többek között két nagyobb és hét kisebb műholdat. Utóbbiakat az Európai Űrkutatási hivatallal közreműködve hét európai egyetem készítette el.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együtt a Varsói Műszaki Egyetem is részt vett a projektben, mely során egy úgynevezett CubeSat mini műholdat kellett létrehozniuk a kutató csapatoknak.

A PW-Sat névre hallgató lengyel műhold egy hónapig fog a Föld körül keringeni. Ezt követően a lengyel mérnökök tervei szerint egy új távirányítási rendszernek a segítségével a műhold majd fokozatosan úgy módosítja röppályáját, hogy a Föld légkörébe visszasüllyedve megsemmisüljön.

Dobrowiecki Péter

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »