Temesvár: Helyreállhat a Mária-szobor

Több mint háromezer aláírást tartalmazó dossziét nyújtott be a hét végén Szabó Ferenc RMDSZ-es városi tanácsos kíséretében a Temesvári Magyar Nőszövetség (TMSZ) a város polgármesteri hivatalában, az Örökségvédelmi Igazgatóságnak címezve, a Mária téri emlékmű helyreállításáért.

Kiss György alkotását 2012. január 11-én éjjel döntötte le egy – feltehetően sátánista nézeteket valló – román fiatalember. A Szűzanya carrarai fehér márványból készült szobrát 1906-ban állították azon a helyen, ahol a hagyomány szerint Dózsa Györgyöt, az 1514-es parasztfelkelés vezérét kivégezték.

A szobor talapzatának hátulján olvasható „Isten Anyjának a Magyarok Védőasszonyának/ Dózsa György kegyetlen halálának helyén” kezdetű feliratból ismeretlenek már korábban kivésték a Magyarok szót.

A TMSZ égisze alatt, az emlékhely teljes helyreállítása és eredeti állapotba való visszahelyezéséért indított akció eredetileg kétezer aláírás összegyűjtését tűzte ki céljául, de a www.petitieonline.com internetes portálon sokkal többen csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek