Változások a cseh hadseregnél

Hazánkban a cseh hadseregről számos vicc terjeng, amely főleg annak fölöslegességét, alkalmatlanságát próbálja ecsetelni. Valójában a cseh honvédelmi minisztérium több ponton próbál változtatni a hadsereg jelenlegi helyzetén: Alexandr Vondra védelmi miniszter még két évvel hosszabbítaná meg az afganisztáni misszió küldetését, amelyek főleg a jövőbeli afgán haderő kiképzésében segédkeznek – ezek alapján mégsem annyira alkalmatlanok a cseh katonák.

A cseh egységek az idei év végéig biztosan Afganisztánban maradnak, de Alexandr Vondra szeretné még két évvel megtoldani a misszió működését az ázsiai országban. Amerikai kollégájával, Leon Panettával január 24-én tárgyalt erről Washingtonban. Hasonlóan az amerikai ígéretekhez, Csehország is csökkenteni fogja egységeinek létszámát Afganisztánban. Mint ismeretes, Obama elnök tavaly júniusban bejelentette, következő év szeptemberében már csak 33 000 katona fog a közép-ázsiai országban állomásozni. A cseh védelmi miniszter kifejtette, hogy a misszió során országa eddig együttműködött az amerikai féllel, ahogy fogalmazott: „Ahogy Amerikában mondtam: együtt mentünk, együtt is jövünk ki„.

A cseh misszióban az afganisztáni harcoktól fogva körülbelül hétezren vettek részt: tavaly a kontingens nagysága 720 fő volt, jelenleg ennél százzal kevesebb cseh katona tartózkodik az országban. „Azon dolgozunk, hogy 2014 után az afgán kormány képes legyen irányítani és biztosítani saját fegyveres erőit. Ezért teszünk meg mindent, hogy az egységeink a kiképzésre koncentráljanak, mely során a jövőbeli védelmi erőket képezik ki” – nyilatkozta a Lidové Noviny-nek Alexandr Vondra. A cseh egységek jelenleg a jövőbeli afgán helikopterpilótákat képzik ki idejük nagy részében, ebben a programban a horvát kontingens is részt vesz. Dacára a nem első vonalbeli küldetésnek eddig öt cseh katona vesztette életét Afganisztánban. Legutóbb 2011. július 6-án sebesült meg súlyosan Vardak környékén Adrian Werner kiképző őrmester. A tiszthelyettest állapotának stabilizálása után rögtön Csehországba szállították, ahol először a prágai, majd az olomouci katonai kórházba került, itt halt bele hosszas szenvedés után a nyáron szerzett sebesülésébe október 10-én: ezzel eddig ő az utolsó cseh katona, aki az afganisztáni események miatt vesztette életét.

Vondra célja elsősorban a misszió meghosszabbítása, valamint tárgyalásával szeretne egy kölcsönös védelmi szerződést aláírni az amerikai féllel. Ez az információáramlás mellett cseh és amerikai hadiipari cégek együttműködésével járna. A védelmi miniszter Panetta mellett, demokrata és republikánus törvényhozókkal is tárgyalt. Vondra utazásával szeretne alapot adni az ősszel Washingtonban tartandó Nečas-Obama találkozó biztonságpolitikai kérdéskörének. Vondra tervét a hosszabbításról az amerikai fél elfogadta, de Csehországban az ellenzéki ČSSD – a szociáldemokrata párt – felszólalt ellene, mivel szerintük azt előbb a parlamentben kellett volna megvitatni.

Vondra távollétében a cseh hadsereg szervezetét érintő döntést hozott a Védelmi Bizottság. A védelmi miniszter tanácsára nevezték ki Milan Schulc ezredest a katonai rendészet élére. Schulc a Žatecben állomásozó IV. gyorsreagálású dandár törzsfőnöke volt egészen mostanáig. 2009-ben fél évig szolgált Afganisztánban, ahol Logar tartomány újjáépítése során játszott irányító szerepet. Elődjét, Vladimír Ložekek sem távolították el a hadseregtől, csupán más beosztásba helyezik: katonai attaséként fog dolgozni egy cseh nagykövetségen; nagyon valószínű, hogy Moszkvában fog ilyen minőségben szolgálni.

A katonai rendészet élén történő vezetőváltás talán nem is kapott volna túl nagy hírverést, hogyha azt nem idő előtt tudja meg a cseh közvélemény. Tavaly áprilisban ugyanis a Cseh Televízió belső használatú iratokból nyilválnosságra hozta, hogy az említett szervezet élén változásokra kell számítani. Az iratokat végül a televízió visszaszolgáltatta a hadseregnek, de addigra már országos botrány robbant ki a titkos iratok kiszivárogtatása miatt.

Miklós Dániel

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »