Indonézia is az atomstop mellett

Indonézia hétfőn hivatalosan is ratifikálta az ENSZ Átfogó Atomcsend Szerződést, továbbá az ország külügyminisztere csatlakozásra szólította azt a nyolc kulcsfontosságú államot, akik még vonakodnak. A dokumentum egyaránt tiltja a katonai és polgári célú nukleáris robbantásokat.

Az Átfogó Atomcsend Szerződést 1996-ban fogadta el az ENSZ Közgyűlése, ám mindaddig nem léphet hatályba, amíg mind a 44 ország – ami a tárgyalások idején rendelkezett nukleáris reaktorokkal – nem ratifikálja azt. Nyolc meghatározó ország nem hajlandó aláírni az egyezményt: az Egyesült Államok, Egyiptom, India, Irán, Izrael, Kína, Oroszország és Pakisztán.

Egészen decemberig Indonézia is visszautasította a szerződést, amikor is a parlament egyhangúan jóváhagyta, azzal a reménnyel, hogy ezzel elősegíti a nukleáris leszerelés ügyének előre vitelét – nyilatkozta Marty Natalegava külügyminiszter, miután letétbe helyezte a ratifikációs dokumentumokat Ban Kimun ENSZ-főtitkárnál. Mindemellett bíznak abban, hogy a fennmaradó nyolc ország számára is jó példával szolgálnak.

A külügyminiszter továbbá kifejtette abbéli reményét, hogy a Délkelet Ázsiai Nukleárisfegyver-mentes Övezet még az idén létrejön. A tárgyalások csupán tavaly vették kezdetüket, ám a tíz ASEAN-tagállam már a szerződés ratifikálásának utolsó fázisánál tart. A szerződésben elfogadják, hogy nem fejleszthetnek, gyárthatnak és birtokolhatnak atomfegyvert, továbbá ezeket nem raktározhatják és szállíthatják az övezet területén. Ezenkívül nukleáris szerkezetek tesztelését és radioaktív hulladékok lerakását is tilosnak nyilvánítják.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »